cultura

Joan Piña

Responsable Tresor Catedral

«És un museu especial»

La Catedral i el Museu Capitular la van visitar un total de 230.067 persones. Una quarta part són catalans i també hi ha espanyols, francesos, alemanys, italians, britànics i russos

La catedral de Santa Maria és un circuit integrat en què el Tresor, la nau gòtica, el Saló del Tinell, integren un tot de què poden gaudir els visitants i els devots. Joan Piña, responsable d'inventari i conservació, destaca que l'oferta és tant cultural com religiosa.

Que és el Museu Capitular?
El Museu Capitular, conegut com del Tresor de la Catedral, està integrat dins del conjunt que acull la Seu de Santa Maria, ja que es pot considerar que si hi ha una exposició permanent de determinades peces, algunes a les vitrines de la sala d'exposició, també hi ha altres tresors a les capelles de la nau gòtica on, a part de l'orfebreria de l'altar major o la cadira de Carlemany, hi ha exemples magnífics de pintura i escultura, els capitells del claustre i les vestimentes religioses del Tinell, que conformen una proposta indestriable que és el gran llegat del Bisbat de Girona per a tothom.
Quin va ser el procés de selecció i museïtzació?
Es va anar fent per etapes; primer es va obrir el Museu Capitular a les sales del mateix nom, desprès es va obrir el Tinell, i més tard es va treballar a la nau. Finalment, s'ha aconseguit la visita global a totes les sales del conjunt.
Però el visitant es trobarà amb un discurs molt estructurat, per exemple, la tomba de la comtessa Ermessenda està acompanyada de les barres catalanes, o el Crist Jacent de Fita del tapís de la Resurrecció de Ferrer?
Hem volgut presentar un discurs coherent, establir un, diàleg entre les peces, però també entre les peces i els visitants. En el moment de museïtzar la catedral i el tresor, sempre s'ha buscat que el visitant en pugi gaudir. Un altre objectiu del museu és fer una certa catequesi, informar de la seva funció litúrgica.
I per això fan pagar entrada?
Actualment es paga entrada a la majoria de les catedrals del món i es fa amb un objectiu, finançar el manteniment del patrimoni de tot el complex, ja sigui de les obres d'art o del personal encarregat.
A les hores de culte l'accés és lliure?
És el més indicat, els diumenges i les hores de culte la Catedral i Sant Feliu estan obertes a tots els fidels, perquè som molt conscients que els dos temples tenen un valor estètic i acullen moltes obres d'art, però sobretot tenen un valor religiós i litúrgic. És per això que nosaltres diem que gestionem un museu especial.
Convoca gaires visitants?
Les dades del 2011 ens diuen que la Catedral i el Museu Capitular va tenir un total de 230.067 persones, la qual cosa suposa que hi va haver un augment d'un 2,14%, en relació amb l'any 2010. Una quarta part són catalans, un quinze per cent, espanyols, un quinze per cent, francesos, i entre un cinc i un sis per cent, alemanys, italians, britànics o russos i, a més, hi ha les visites escolars.
Aquest èxit es tradueix en xifres?
A l'any 2011 es van ingressar un total de 611.000 euros, dels quals 366.000 euros es van tornar a reinvertir en el museu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona