cultura

art

Revaloren l'obra de Fontserè als cinc anys de la seva mort

Una comissió impulsada per Bonart Cultural i la Fundació Lluís Coromina vol divulgar el llegat de l'artista amb un programa d'activitats centrat sobretot a reivindicar el seu ric fons fotogràfic

L'entitat Bonart Cultural i la Fundació Lluís Coromina de Banyoles, que agrupa els espais expositius d'El Puntal, l'Espai Eat Art i el Showroom Lluís Vilà, han impulsat la creació d'una comissió per commemorar el cinquè aniversari de la mort del cartellista, fotògraf, pintor, escenògraf i memorialista Carles Fontserè (Barcelona, 1916-Girona, 2007) per mitjà d'un ampli programa d'activitats amb les quals es proposen reivindicar l'obra de l'artista i, en especial, la seva vessant com a fotoperiodista. La iniciativa té el suport de l'Ajuntament de Banyoles i el de Porqueres, municipi on residia Fontserè des del 1973, quan va tornar a Catalunya després d'un llarg exili que el va portar a França, Mèxic i els Estats Units, i de la seva vídua, Terry Broch, a més del Departament de Cultura de la Generalitat, el delegat gironí del qual, Antoni Baulida, forma també part del comitè impulsor dels actes d'homenatge, que s'estendran al Museu del Joguet de Figueres, El Puntal de Banyoles, la Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí, el Museu de l'exili de la Jonquera (Mume), la delegació de la Generalitat a Perpinyà i l'Ars Santa Mònica de Barcelona.

Els actes, de fet, es van obrir el gener passat, el mes exacte de l'aniversari (Fontserè va morir el 4 de gener del 2007), amb la presentació a l'Ateneu de Banyoles d'Obrint el món, un espectacle de poesia en viu basat en l'obra del mateix Fontserè i de l'escriptora Teresa Pàmies que s'havia estrenat al Mume dins el cicle La paraula a l'exili. Ara, però, arriba el gros de la programació, que arrenca dijous vinent, 30 d'agost, amb la inauguració d'una exposició temporal al Museu del Joguet que, amb el títol Fontserè i el teatrí de Seix Barral, evoca l'artista nen, embadocat davant l'escenari de paper que li havien regalat per Reis, molt abans de convertir-se en un reconegut escenògraf.

A l'espai El Puntal de Banyoles es podrà veure, del 14 de setembre al 13 d'octubre, l'exposició Carles Fontserè: photocitizen, una aproximació al ric material fotogràfic d'aquest creador multifacètic a través de les imatges que va capturar pels carrers de París, Roma, Nova York, Ciutat de Mèxic o Barcelona en el que ell anomenava, per la seva voracitat visual, de “safaris fotogràfics”. Al Palau Solterra de Torroella es presentarà, del 29 de setembre al 31 de desembre, un muntatge amb les fotografies de la col·lecció del museu junt amb material inèdit, i a través de l'espai virtual de Bonart i Sies TV es podrà visitar, al novembre, una retrospectiva de les fotografies que Fontserè havia seleccionat per a les exposicions que havia organitzat en vida. L'Ars Santa Mònica s'afegirà als actes l'any vinent amb Fontserè: lumens i espectres, un recorregut per les seves visions nocturnes i pel tractament de la llum en les imatges en blanc i negre.

Un llegat per descobrir

La comissió organitzadora de l'homenatge ha creat un lloc a internet, carlesfontsere.wordpress.com, a més de pàgines de Facebook i Twitter, per canalitzar totes les activitats previstes, que tenen com a finalitat última, segons ha explicat Ricard Planas, coordinador de la iniciativa, posar en relleu el valor d'un “material que no està sent prou aprofitat”, en referència a l'important fons fotogràfic conservat a l'estudi de Porqueres, format per més de 40.000 negatius i que l'artista va cedir a la Generalitat l'any 1994 a canvi d'un vitalici, en un acord aleshores pioner a Catalunya. El mateix Fontserè va dedicar grans esforços, mentre treballava en la redacció de les seves memòries, a divulgar aquest fons d'imatges que Planas situa al nivell de l'obra de Centelles i Català Roca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols