cultura

Cesk Freixas i la revolta relaxada

El cantautor penedesenc presenta demà a La Planeta el seu quart disc, ‘Tocats pel foc', un tribut a Pedrolo

“Pedrolo és un dels escriptors més importants
i més oblidats
de la literatura catalana”, afirma

“Intento acostar a una estètica més relaxada un discurs que sempre s'ha associat a grups més contundents”, diu Cesk Freixas (Sant Pere de Riudebitlles, 1984), una de les veus més interessants de la nova cançó catalana del segle XXI. Sota la influència directa i reconeguda d'Ovidi Montllor, Quico Pi de la Serra i Raimon, Cesk Freixas s'ha proposat “apropar un discurs compromès nacionalment i crític amb els governs i la democràcia institucional, a un públic que no escolta guitarres distorsionades”. A diferència d'alguns companys de generació, el costumisme de Cesk Freixas inclou sovint “una visió crítica de realitat”. I així ho demostrarà demà en el concert de presentació a Girona del seu quart disc, Tocats pel foc –finançat en part amb micromecenatge, a través de Verkami–, que tindrà lloc a la sala La Planeta (21 h, 10 i 12 euros). Ja des del títol, el nou disc “parteix d'un imaginari concret: el de Manuel de Pedrolo”.

Freixas vol contribuir a recuperar Pedrolo –que dimarts passat va fer 22 anys que va morir– com “un dels escriptors més potents de la literatura catalana, amb una capacitat impressionant per retratar el moment i amb unes obres que estan carregades, en bona part, d'ideologia política marxista i independentista”. Per Freixas, és justament aquest component ideològic el que ha provocat que Pedrolo sigui un escriptor poc recordat en l'àmbit institucional. “He intentat amarar-me força de la seva manera d'escriure i del seu imaginari. De fet, tot el disc no deixa de ser un petit homenatge a un dels escriptors més importants i també més oblidats i marginats de la literatura catalana moderna.” Tant Tocats pel foc com una de les cançons del disc, Acte de violència, citen directament títols de Pedrolo. Freixas va contactar amb Adelais de Pedrolo, filla de l'escriptor i presidenta de la seva fundació, per col·laborar en la difusió de l'obra de Pedrolo: l'autor de Mecanoscrit del segon origen, el llibre més venut de la literatura catalana –“Adelais em va dir que no era el llibre que més li agradava al seu pare”–, té una gran part de la seva obra que continua sent molt poc coneguda per a la majoria dels lectors. L'objectiu és “donar una visió més completa de l'autor”. El 8 de setembre, a les Cotxeres de Sants, Freixas oferirà un concert que es complementarà amb una exposició i una xerrada sobre l'obra de Pedrolo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES