cultura

Amb el mínim equipatge

Cris Juanico presenta el seu projecte més minimalista, ‘Dues pedres', amb el contrabaix de Joan Solà-Morales

Divendres oferiran dos concerts a la sala La Planeta de Girona, a les 8
i a les 10 de la nit

Tot va començar com una proposta diferent per a l'Emergent, el festival d'arts escèniques que té lloc a l'estiu en diversos pobles del Gironès. “Jo hi he tocat molts anys amb molts formats diferents. M'agrada molt la filosofia de l'Emergent de reunir en un mateix cartell diverses arts escèniques com ara la música, la dansa, el circ, etcètera”, explica Cris Juanico (Ciutadella, 1967), que l'any passat va proposar als seus amics de l'Emergent una fórmula realment minimalista i intimista: ell, a la veu i la guitarra, i Joan Solà-Morales, al contrabaix, per reinterpretar amb les suaus pinzellades electròniques de la loopstation diverses cançons de la carrera de Juanico, tant amb Ja T'ho Diré com en solitari.

Joan Solà-Morales i el seu antic company de base rítmica a Umpah-Pah, el bateria Marc Marquès, formaven part en aquell moment dels Mags de Binigall, el grup que acompanyava Cris Juanico, i en el contrabaixista va trobar un bon aliat per iniciar una nova aventura que ara s'ha materialitzat en el disc Dues pedres (RGB Suports), que tots dos presentaran divendres a la sala La Planeta de Girona en dos concerts que tindran lloc a les 8 del vespre i a les 10 de la nit (12 euros; 8 a la venda anticipada).

El disc inclou tretze cançons, entre les quals n'hi ha cinc de Pedres que rallen (2010), l'anterior disc de Juanico, que explica la raó d'aquesta tria: “Són cançons no van tenir el recorregut que crec que havien de tenir, així que vaig decidir vestir-les d'una altra manera perquè tinguessin una altra oportunitat.”

Una de les cançons que ha passat de Pedres que rallen a Dues pedres és Loca somera, que obre el disc i de la qual s'ha fet també un videoclip, realitzat per Albert Blanch, però filmat bàsicament amb telèfons mòbils per un grapat d'amics i seguidors a la sala La Mirona de Salt, aprofitant que també s'hi va gravar part del disc, el 8 de juliol passat. La resta de la gravació es va completar, també en un sol dia, als Estudis Aumón, que Cris Juanico té a Ciutadella i on ell mateix es va encarregar també de la mescla i la masterització dels temes. La resta del disc es completa amb clàssics de Ja T'ho Diré, com Ei, Joan!, L'univers, Si véns i Així i tot, i altres cançons de la resta de treballs en solitari del cantant menorquí, que ja ha publicat 18 discos en 21 anys de carrera, inclosos també els de Menaix a Truà.

Justament, el trio que comparteixen amb Toni Xuclà i Juanjo Muñoz –“per a nosaltres, Menaix a Truà és un complement que ens ha ajudat a créixer musicalment”– està preparant el seu quart disc, que es publicarà entre finals de maig i principis de juny, gràcies al micromecenatge, mitjançant el web Verkami. “M'encanten aquest tipus d'iniciatives que impliquen tant la gent en els projectes dels músics, perquè fan que tu també toquis més de peus a terra i que siguis més conseqüent amb la manera com valores el teu treball, no només artísticament, sinó també econòmicament.”

Cris Juanico s'està adaptant bé a la nova realitat del negoci musical. De fet, així ho demostra el mateix format de dues pedres, un duet fàcil de moure i de preu raonable; “un format àgil i totalment actual”, afegeix el cantant, plenament conscient de les dificultats que comporta en aquests moments de crisi moure formacions més grans, i especialment entre les illes i la Península. “Amb Dues pedres vam poder fer l'any passat uns vint concerts i aquest any ja hem arribat a la quinzena. Ja som un duo estable i volem fer cançons completament noves. Encara no sabem com les donarem a conèixer: potser ja no és necessari fer-ne un disc, i val més la pena anar-les penjant a internet amb una certa periodicitat. De moment, ja hem canviat el procediment tradicional, que consistia a publicar un disc i després sortir de gira. En aquest cas, hem tocat força en directe les cançons abans d'enregistrar-les, i m'agrada aquest sistema, que permet que els temes ja tinguin molt de rodatge quan entres a l'estudi.”

A Montevideo

Després de la doble presentació de Dues pedres
a Girona, Juanico viatjarà tot sol a Montevideo (Uruguai), on oferirà un concert el 10 de maig, promogut pel Barnasants. I després continuaran rodant aquí les Dues pedres.

LA FRASE

M'agrada molt la textura del contrabaix; crec que no hi ha cap altre instrument amb la mateixa calidesa
CRIS JUANICO
MÚSIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA