cultura

Olot perd Josep Congost

Josep Congost i Pla, escriptor i impressor olotí i Medalla de la Ciutat d'Olot, ha mort a l'edat de 98 anys. Congost ha estat una peça clau del món cultural olotí. Més enllà de les seva activitat com a impressor, ha destacat per la seva activitat poètica i prosista.

Josep Congost va publicar l'any 1960 el relat La facècia. També va dedicar part de la seva activitat literària a les traduccions com les d'Edgar Allan Poe i Jean Anouilh. És especialment rellevant la seva activitat literària per a llibres de bibliòfil: Ocells de Pau, del 1971; Poema de la Mare de Déu del Tura, del 1979; Herbari inversemblant, del 1980, entre molts altres escrits.

Josep Congost és també autor dels textos del muntatge audiovisual Olot dins la mà, amb fotografies de Ramon Teixidor, una publicació que va tenir molta difusió a tot el país. L'any 1982 se li va fer un homenatge per la tasca que havia realitzat a favor de la llengua i de la cultura catalanes. Així, es va publicar un recull dels seus poemes titulat Mirall a trossos.

L'escriptor olotí va ser guardonat amb diversos premis literaris, com per exemple els Jocs Florals de Xile l'any 1962. Un dels més emotius va ser la Medalla de la Ciutat d'Olot que li va concedir el ple de l'Ajuntament de la capital garrotxina en reconeixement a la seva tasca a favor de la ciutat.

Casat amb Dolors Caubet i amb una filla, la cerimònia d'enterrament de Josep Congost se celebra avui a les dotze del migdia a l'església parroquial de Sant Pere Màrtir d'Olot.

Olot Televisió ha tornat a emetre el programa El traç de la memòria, en què Josep Congost va deixar gravades les seves memòries perquè puguessin ser divulgades el dia de la seva mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.