cultura

Onze segles d'art i fe

Un llibre recull la història del monestir de Sant Joan de les Abadesses

El conseller Mascarell i el bisbe de Vic presentaran demà el llibre al monestir

El monestir de Sant Joan de les Abadesses és una de les joies del patrimoni artístic català i un dels monuments més coneguts, gràcies a la gairebé íntegra conservació del seu arxiu, a partir del qual sorgeixen contínuament estudis. Un dels darrers ha sorgit de la col·laboració entre la junta del monestir de Sant Joan de les Abadesses, l'Ajuntament i el Consorci Ripollès Desenvolupament, i ha donat peu a l'edició del llibre El monestir de Sant Joan de les Abadesses, un exhaustiu estudi de la història del monestir romànic, des del segle IX fins al XX, que es presentarà demà a les cinc de la tarda al claustre del monestir.

El llibre ha estat elaborat arran de la consulta de documents de l'arxiu del monestir que va fundar Guifré el Pilós l'any 885, i de la bibliografia publicada en els darrers anys, per tal de determinar l'abast de la intervenció al monestir d'artistes importants de l'època medieval i moderna, així com la importància que hi van tenir abats com ara Ramon de Bianya, Arnau de Vilalba i Pere de Montcorb pel que fa a la renovació d'altars, l'aixovar litúrgic i la reconstrucció de l'església i el claustre dels segles XIV i XV. L'atribució de pintures, retaules i escultures del monestir a artistes de primera fila trenca el tòpic de decadència que ha envoltat el lloc de culte durant les centúries de penúria econòmica, guerres i setges que ha sobreviscut.

El llibre ha estat elaborat per una llarga llista d'experts i professors universitaris, com són l'historiador de l'església catalana Antoni Pladevall; Martí Aurell, catedràtic d'història medieval de la Universitat de Poitiers i director de la revista Cahiers de Civilisation Médiévale; Francesca Español (UB); Rosa Martín, experta en teixits i indumentària tècnica del Museu Tèxtil de Barcelona; Marta Crispí i Míriam Montraveta, investigadores i documentalistes d'art medieval; Francesc Miralpeix i Teresa Avellí ( UdG); el medievalista Carles Puigferrat; Francesc Xavier Mingorance (UPF), i Francesc Fajula, de la junta del monestir i professor de la Universitat de Barcelona.

La presentació del llibre anirà a càrrec del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el bisbe de Vic, Romà Casanovas; el president de la junta del monestir i rector de Sant Joan, David Compte; l'alcalde, Ramon Roqué; el president del Consorci Ripollès Desenvolupament, Josep Maria Farrés, i Marta Crispí i Míriam Montraveta, directores i coordinadores del llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona