cultura

Crítica

cinema

Memòries d'una ciutat xinesa

Jia Zhangke, un cineasta fonamental dels nostres temps, ha aportat en el segle XXI una sèrie de ficcions i documentals –al capdavall, els seus films fan evident que el cinema és una barreja d'una cosa i l'altra– que testimonien els canvis a la Xina durant els últims trenta anys: Plataforma, Plaers desconeguts, El món, Naturalesa morta, 24 City.
A Historias de Shanghai, reculant una mica més
en el temps, reuneix el testimoni de divuit persones vinculades a Xangai que, a partir de la diversitat dels seus records personals, van traçant una memòria col·lectiva de la ciutat portuària i la resta del país des dels anys trenta: revolucions polítiques i culturals, guerra civil, exili i flux de població.

A partir d'un moment, concedint espai a l'imaginari, Zhangke introdueix el cinema a través d'imatges de films, de testimonis de directors, com ara el gran Hou-Hsiao-Hsien, i també d'actrius. És una manera de fer present que el cinema recull memòria, però que a la vegada en crea. Que el cinema reflecteix realitat, però que alhora en construeix a través de documentals, de films de propaganda, de ficcions. A Historias de Shanghai hi ha moments commovedors, com ara quan una dona explica que, a la dècada dels trenta, el seu pare va ser un comunista que van condemnar a mort. Quan van executar-lo, ella estava al ventre
de la mare. No el va conèixer. Només en té unes fotografies. Un periodista va fotografiar-lo mentre el duien a l'execució –el rostre de l'home sembla somrient–, i després de ser executat. El cas és que Zhangke va recollint una diversitat de memòries personals que configuren una multiplicitat de relats que contraresten la tira-nia de la història oficial.
Un treball extraordinari.

Historias de Shanghai
Director: Jia Zhangke
Xina, 2010


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Historias de Shanghai

«Historias de Shanghai»

Gènere: Documental
Direcció: Jia Zhang-Ke.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda