cultura

Maresme

Un ‘power point' del segle XVIII

Arenys de Mar celebra els 300 anys del retaule barroc de la parròquia de Santa Maria amb un programa farcit d'actes

Volen que els actes serveixin per redescobrir la magnífica peça de l'escultor Pau Costa

Arenys de Mar aprofita la commemoració dels 300 anys de l'acabament del retaule major de la parròquia de Santa Maria per fer bandera del seu patrimoni. La magnífica peça barroca de l'escultor vigatà Pau Costa, i posteriorment daurada i pintada pels barcelonins Erasme i Fèlix Vinyals, serà el fil conductor, durant tot aquest any, d'un nodrit programa d'actes que inclou visites guiades, concerts, exposicions, conferències i una trobada de pobles amb retaules, entre d'altres, que s'aniran actualitzant en un apartat específic del web municipal. Durant la presentació de les activitats, el mossèn Joan Pujol va anar més enllà de lloar el vessant artístic de la peça. “Molta gent veu el retaule, però no li diu res i és perquè desconeixen el seu vessant catequètic”, va especificar. En aquest sentit, Pujol va precisar que les imatges del monument recreen “com si es tractés d'un power point del segle XVIII l'assumpció de la Mare de Déu”.

D'altra banda, la regidora de Cultura, Susanna Mir, va destacar la importància de vincular el teixit associatiu del municipi a la celebració dels 300 anys del retaule “perquè tothom pugui donar valor i redescobrir el patrimoni que té més a l'abast”. Aquest bé cultural d'interès nacional ja va ser protagonista, l'any 2004, d'un llibre que recull com van ser els mateixos arenyencs els que el van finançar en plena guerra de Successió. La peça mostra diversos passatges de la vida de Maria, envoltats de sants i àngels, i en un lloc destacat hi apareix sant Zenó, patró d'Arenys de Mar.

Coincidint en el temps, un altre retaule del Maresme ha estat notícia. Es tracta del monument també de l'altar major però, en aquest cas, de la parròquia de Sant Andreu de Llavaneres. La peça –considerada pels experts com el retaule més important de Catalunya de finals del segle XVI i principis del XVII– està sent sotmesa a una profunda neteja i restauració gràcies al mecenatge de Caixa Laietana, que subvenciona l'actuació amb 69.000 euros. El retaule, que originàriament es trobava a l'antiga parròquia de Llavaneres, és obra dels artistes Gaspar Huguet i Joan Aragall, i les tasques de neteja corresponen al Centre de Restauració de Béns Immobles de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Peralada
lletres

Homenatgen Feliu Formosa en ocasió del seu proper 90è aniversari

barcelona
art

Els promotors del fallit Hermitage de Barcelona negocien ara amb Carmen Thyssen

barcelona
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS