cultura

Lletres de circ

La segona edició del Festival de Literatures i Arts Infantil i Juvenil està vinculada al món circense i ret homenatge a Kveta Pakovska

Els ajuntaments de Girona, Salt i Lloret de Mar, a través de les seves biblioteques i del Teatre Municipal, en el cas de la capital, donen suport al Festival de Literatures i Arts Infantil i Juvenil (Flic), adreçat a infants i joves de 0 a 18 anys, que se celebra des del desembre passat i fins al mes que ve, la seva segona edició. De les tres poblacions gironines que hi participen, Lloret, que ha inaugurat recentment la seva Biblioteca Municipal, és l'única que debuta.

Magalí Homs, en representació de Tantàgora, l'entitat que organitza el cicle d'activitats, va fer la presentació ahir, malgrat que el festival ja ha començat, del gros d'activitats a la ciutat de Girona. Enguany, l'esdeveniment homenatja Kveta Pakovska (Praga, 1928), il·lustradora i escriptora de llibres per a infants, que n'ha publicat més de quaranta i ha rebut diversos guardons internacionals. Pakovska, considerada una innovadora en el camp de la il·lustració, és coneguda com “la dama del color”, amb un estil que es caracteritza pel joc amb el collage, vius esclats de color i transparències. Homs va explicar que l'imaginari de la il·lustradora txeca està molt relacionat amb el circ, de manera que el festival, a l'hora de programar, ha tingut en compte establir aquesta connexió entre literatura i circ. És per això que un dels actes centrals del Flic és l'espectacle que es podrà veure diumenge vinent (18 h), al Teatre Municipal de Girona: Here begins the story (Aquí comença la història), de la companyia Celso y Frana, en què el circ, la dansa i la poesia es barregen, i els llibres hi tenen un paper destacat.

La implicació de les biblioteques –especialment les de Girona, a càrrec d'Artur Iscla–, com l'any passat, és absoluta, amb l'organització de tallers i espectacles participatius. El Teatre Municipal, conjuntament amb les biblioteques de Girona, han construït un bloc obert a la creativitat ciutadana (www.girona.cat/llibrejant). El responsable, Rafel Sánchez, va explicar ahir que en el bloc hi tindran cabuda dibuixos, fotografies, vídeos i creacions artístiques, i l'únic requisit per participar-hi és la temàtica: el llibre. A més d'exhibir les creacions, a través del bloc s'oferiran descomptes i entrades gratuïtes als espectacles familiars del Teatre Municipal.

Obert a altres ciutats

El Flic, respecte a l'any passat, ha enregistrat un increment en el nombre de localitats participants, malgrat que hi ha hagut baixes. Homs, que va explicar que el pressupost és de 80.000 euros, va destacar especialment l'obertura cap a les resta de l'Estat, començant per Galícia, amb activitats a la Corunya i Vigo, i també a Madrid. D'altra banda, Homs va anunciar la producció d'una cantata, Moguda a la llibroteca, que s'estrenarà el mes de maig en el marc de la quarta jornada Cantem? Cantem!, organitzada per l'Escola Municipal de Música de la Jonquera, i en què hi participaran alumnes de les escoles rurals de la zona de Requesens, les Salines, l'escola Josep Peñuelas del Río, de la Jonquera, i l'escola del Pertús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.