cultura

Amb el segell ‘Cristau'

La cantant Montserrat Cristau grava amb el Quintet Gerió els ‘Clàssics catalans', que presentarà diumenge en un concert a Bescanó, per a ‘La marató' de TV3

El projecte inclou obres d'autors com ara Jaume Cristau, Saderra, Morera Viladesau, Cassú, Toldrà, Amadeu Vives i Montsalvatge

La soprano figuerenca Montserrat Cristau està gravant aquesta setmana les cançons del concert Clàssics catalans, en el qual la cantant proposa, juntament amb el quintet de corda Gerió, una relectura en clau “clàssica i centreeuropea” de diverses sardanes i cançons d'autors com ara Morera, Toldrà, Montsalvatge, Viladesau, Saderra, Amadeu Vives i també del seu pare, Jaume Cristau, i de Francesc Cassú. Clàssics catalans es va estrenar l'11 de setembre passat al teatre El Mundial de la Bisbal d'Empordà, però aquest diumenge es presenta al teatre de Bescanó (19.00 h, 10 i 12 euros) en una versió ampliada amb una selecció de nadales populars catalanes. Una part important de la recaptació d'aquest concert es destinarà a La marató de TV3.

Vladimir Kunka (violí primer), Jaume Francesc (violí segon), Andrea Mameli (viola), Daniel Regincós (violoncel) i Mònica Serra (contrabaix) formen el Quintet Gerió. No és la primera vegada que Montserrat Cristau actua amb aquest quintet de corda, però mai fins ara no havien compartit un projecte tan ambiciós com aquest Clàssics catalans. “Quan hi ha crisi, el músic ha d'intentar obrir noves portes. En el meu cas, jo he mamat la sardana a través del meu pare, i amb aquest projecte la reivindico, mitjançant tota una sèrie de grans autors de casa nostra, però amb una formació clàssica de corda. És fantàstic que la sardana s'interpreti en el context de la cobla i de la festa major, però també es pot portar a un altre terreny, i mai fins ara no s'havia fet amb aquesta formació”, explica Montserrat Cristau.

Montserrat Cristau i el Quintet Gerió estan enregistrant els temes de Clàssics catalans als estudis Groove de Figueres, amb el seu germà Jordi com a productor. No és només qüestió de fer pinya en família: a més de ser pianista i compositor, Jordi Cristau és també un prestigiós enginyer de so que ha treballat, per exemple, en els últims i milionaris discos de Fito y Los Fitipaldis.

Encara no és segur si s'editarà un disc amb aquestes obres, però l'enregistrament servirà per difondre el projecte al món sardanista, començant per la seva federació, perquè valorin els resultats d'aquesta “nova sonoritat” de la sardana.

Noves orquestracions

Per a Clàssics catalans, el seu pare, Jaume Cristau, ha fet orquestracions de dues composicions seves, Encís d'amor i Canigó, concebudes inicialment per a cobla, i totes dues amb lletres d'Alba Comellas. Les dues peces van ser premiades, a principis dels anys noranta, en el certamen Cantem sardanes, de Catalunya Ràdio. També hi ha altres sardanes, com ara Somni, de Manuel Saderra i Puigferrer, i Colometa, de Ricard Viladesau.

El programa del concert també inclou les Cançons de carrer de Morera, amb textos de Josep Maria de Sagarra; L'emigrant, d'Amadeu Vives, amb text de Jacint Verdaguer; Romança de Santa Llúcia, d'Eduard Toldrà, també amb un text de Sagarra, i el Madrigal sobre un tema popular (El cant dels ocells), que Xavier Montsalvatge va escriure per a la cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona, adaptat per Montserrat Cristau. També interpreten la cançó de bressol Non, non, de Francesc Cassú, amb lletra de la seva mare, la poetessa Carme Jordi.

Concert a Vilanant

D'altra banda, Montserrat Cristau també actuarà el diumenge 18 de desembre a la tarda en un concert organitzat per l'associació Activa a l'església de Vilanant, també dins dels actes de La marató. Sota el títol Una marató de veus, també hi actuaran Carmen Rodríguez, Sònia Rodríguez, Òscar Bonany, Clara Valero, Víctor Galiano, Albert Llovet, Marina Prats, Anna Bassas i la pianista Laia Amagat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona

La Casa Natal de Dalí, guardonada en els Premis CETT Alimara

FIGUERES

L’Ajuntament de Portbou torna a ser patró de la Càtedra Walter Benjamin

PORTBOU
música

Cala Vento versiona ‘Pau’ d’Els Pets en el seu vintè aniversari

girona
cinema

Nous membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català

barcelona
cultura

Nova passarel·la per veure millor les petjades de dinosaure al jaciment

Fumanya
Kike Maíllo
Director de cinema

“Quan l’èxit no neix del talent, és efímer i buit”

Barcelona
Festival de canes

Els deliris de grandesa de Coppola

canes
Estrenes de cinema

Belén Rueda, una dura entrenadora de gimnàstica rítmica que es col·lapsa

barcelona