L'Arxiu Comarcal de la Cerdanya fa la seva primera jornada de portes obertes

Periòdicament, aquest ampli arxiu va restaurant documents antics que es troben malmesos. Enguany el pressupost destinat a aquesta finalitat, permetrà que a finals d'any l'arxiu torni a disposar de tres llibres i dos pergamins que es troben ara en procés de restauració. Aquests llibres són un cartulari municipal de rendes de l'Ajuntament de Puigcerdà, una transcripció d'aquest mateix llibre, una farmacopea, un pergamí de l'abadia de Cuixà i un pergamí d'una venda de l'Ajuntament de Puigcerdà.

Erola Simon, directora de l'ACCE, ha explicat a l'ACN que l'arxiu ha començat recentment també la descripció de la col·lecció de cartells, col·lecció que encara estan recopilant i per la qual cosa animen a la gent a que els en facin arribar. Aquesta col·lecció consta de documents de principis del s.XX fins a l'actualitat i recull l'activitat cultural, esportiva i festiva de la comarca.

L'Arxiu Comarcal de la Cerdanya forma part de la Xarxa d'Arxius Comarcals (XAC) de la Generalitat de Catalunya. La seva creació va ser acordada pel conveni signat l'any 1984 entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Puigcerdà i fou inaugurat el 1989. Té la seva seu a l'antic convent de Sant Domènec de Puigcerdà i n'ocupa la segona i tercera plantes. El 1990 la seva gestió va ser transferida al Consell Comarcal de la Cerdanya.

L'ACCE és l'hereu de l'antic arxiu municipal de Puigcerdà, que contenia, a més del fons municipal, altres importants fons com ara el de les notaries del districte (des del segle XIII) o el del Corregiment de Puigcerdà (s. XVIII). Des de la seva creació fins ara han estat ingressats altres fons, com ara el municipal de Montellà-Martinet o els de diverses entitats, empreses, persones i famílies de la comarca.

Malgrat que la comarca natural va ser partionada administrativament entre dos estats el 1659, i dues províncies el 1833, l'ACCE conserva documentació del conjunt del territori cerdà, a més de comptar també amb documents referents a l'Alt Urgell i el Ripollès.

Entre les funcions de l'arxiu destaquen les de col·laborar i donar suport arxivístic a les administracions del territori, ingressar i custodiar i restaurar el patrimoni documental cerdà i organitzar activitats de difusió amb l'objectiu de donar a conèixer el patrimoni documental de la comarca.

Els fons de l'arxiu són documents provinents de les administracions locals de Puigcerdà (s.XII-2009), de Ger (1715-1836), i de Montellà-Martinet (1863-1987). L'ACCE també compta amb fons de la Generalitat de Catalunya, concretament del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, de l'Oficina Comarcal de Cerdanya, de la Comandància Militar de Puigcerdà (1839-1891), de la Vegueria de Cerdanya (1368-1716), de la Cúria de la batllia de Llívia (1577-1762), amb documents notarials del Districte de Puigcerdà (1260-1965) i de l'Hospital Major de Puigcerdà (1196-1987) entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona