cultura

Gramòfons negres

The Gramophone Allstars aposta per la música negra en general, del jazz al ska passant pel bolero i el ‘funky', en el seu tercer disc, que presenta dijous a Girona

  • The Gramophone Allstars, en primera línia de platja DAVID RUEDA.
La presentació del disc ‘Levitant a la deriva' a l'Auditori de Girona tindrà preu obert

Tres discos en tres anys és una excel·lent mitjana, sobretot en els temps que corren, i The Gramophone Allstars ho han aconseguit: després de Just delightin' (Silver Bullets, 2008) i Simbiosi (Liquidator, 2010), ara acaba de sortir Levitant a la deriva (Liquidator, 2011), publicat en CD i elapé de vinil i també disponible a les plataformes digitals. Aquest grup, d'arrels bisbalenques –pels germans Genís (saxo tenor i baríton) i Aleix Bou (bateria)– i amb base d'operacions a Barcelona, presentarà en directe Levitant a la deriva aquest dijous a a la sala de cambra de l'Auditori de Girona, dins del cicle Càpsula. El concert començarà a les 9 del vespre i tindrà preu obert, és a dir, cada assistent decidirà al final del concert què vol pagar, amb completa llibertat, per aquest espectacle.

“Som gent amb el cap força obert i per això en el grup no hi ha fronteres estilístiques molt fixes. Si en els discos anteriors fèiem una mirada des de la música jamaicana cap al jazz, en aquest últim disc hi ha música negra en general, des del bolero i la música llatina fins al funky, però al mateix temps el jazz hi és a tot arreu i, a més a més, el disc ha tingut una molt bona rebuda en els mitjans especialitzats en música jamaicana”, explica Genís Bou. A més dels germans Bou, la formació de The Gramophone Allstars es completa amb Sidru Palmada (trombó), Andrés Tosti (trompeta i flughelhorn), Jordi Casadesús (guitarra), Eloi Escudé (piano i teclats), Vic Moliner (contrabaix i baix elèctric) i l'excel·lent cantant Judit Neddermann, que posa molt alt el nivell en temes com ara He perdido contigo, un bolero popularitzat per Omara Portuondo, que en la versió dels Gramophone inclou al final del tema una curiosa aportació vocal d'un altre il·lustre bisbalenc, Jaume Pla, de Mazoni. Un element força destacable és el disseny del disc, concebut pel palafrugellenc Enric Farrés, que ha creat totes les portades del grup. En aquest cas, Farrés ha modificat el codi de l'arxiu fotogràfic digital d'una posta de sol introduint-hi les lletres de les cançons, de manera que es pot dir que, almenys simbòlicament i cromàticament, totes les lletres són presents a la portada del disc.

Quatre dies de maig

Gravat en només quatre dies del maig passat als estudis 44.1 d'Aiguaviva, amb Toni París als controls, i mesclat i masteritzat per Ferran Conangla, inclou altres versions com ara Sir Duke –un homenatge de Stevie Wonder a Duke Ellington– i Move on up (Curtis Mayfield), però de vegades l'autoria no queda tan clara: Eugene Williams posa en comú Skatalites i Johnny Cash, amb l'adaptació i una nova lletra de Genís Bou.

També hi ha un tema instrumental llatí signat per Andrés Tosti (Árcade el guajiro), i temes cantats tant en català com en anglès: Genís Bou és l'autor també de No sweetness at all, Vine i Levitant a la deriva, una cançó de paisatges onírics i psicodèlics (“Laberints de sucre, cortines de vellut, taronges suïcides que busquen aixopluc...”), mentre que Eloi Escudé ha aportat al disc L'home de pedra. És un disc relativament curt, amb durada d'elapé: deu cançons que sumen poc més de 37 minuts, però no hi sobra ni falta res. “Finalment vam decidir deixar fora tres cançons de les mateixes sessions de gravació, que eren justament els temes més pop, però vam pensar que sense aquestes cançons el conjunt tenia més coherència. En general, aquest és un disc menys dens més curt i també més senzill en arranjaments que els anteriors, i justament per això pensem que pot funcionar millor en directe”, argumenta Genís Bou.

The Gramophone Allstars han entrat en el circuit estatal Artistas en Ruta. Després d'haver actuat recentment a Osca i Saragossa, el grup també tocarà al novembre a la Jazz Cava de Terrassa(dia 19), el Sirocco de Madrid (24) i la localitat navarresa de Tudela (25). A més, al desembre faran una gira per quatre ciutats gallegues: Bueu (4), Lugo (5), Ourense (6) i Vigo (7). Després del concert d'aquest dijous a l'Auditori de Girona, el dissabte 12 de novembre també tindrà lloc la presentació oficial del disc a l'Auditori de Barcelona (21 h, 15 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.