cultura

Monjo, però no gaire

Martí Gironell viurà un any al monestir de Sant Benet per escriure

“Preparant ‘L'arqueòleg', vaig topar amb
la figura de Pere Frigola”, explica Martí Gironell

La documentació per a una novel·la històrica sol tenir lloc en biblioteques, arxius, hemeroteques, museus, etcètera. Si es vol escriure sobre uns fets que van tenir lloc al monestir benedictí de Sant Benet de Bages, fundat el 960 dC, res millor per inspirar-se que passejar pel magnífic claustre, sol, de nit, escoltant la fusta com es queixa i l'aire xiulant per les escletxes de la pedra. Això podrà fer durant un any Martí Gironell (Besalú, 1971), col·laborador d'El Punt Avui, per escriure la seva nova novel·la, en què el protagonista serà Pere Frigola, abat mític del monestir durant 22 anys a mitjan segle XVI.

Després d'una primera incursió en la narrativa amb un tema de realisme social (La ciutat dels somriures, 2005), Gironell es va abocar al pou del passat. Primer ens va mostrar les lluites de poder que poden envoltar la construcció d'un pont al segle XI (El pont dels jueus, 2007, que de seguida va esdevenir un best seller). Després va escalar les parets del pou i ens va narrar els interiors del món del bandolerisme a la primeria del segle XIX (La venjança del bandoler, 2008, premi Néstor Luján). I a L'arqueòleg (2011) ens va mostrar, amb la mirada inquieta del monjo Bonaventura Ubach, la recerca arqueològica i espiritual al començament del segle XX.

Ara té previst llançar-se de cap un altre cop al pou de la història, i escriurà amb la cal·ligrafia del segle XVI. Per fer-ho, viurà un any en una habitació –magnífica, gens monacal– del monestir i mantindrà informats els seus lectors i fans via Twitter i Facebook, i a través de la pàgina www.martigironellmonstbenet.com.

Pere Fons, director de la Fundació Caixa de Manresa, afirma que “serà una aventura literària sense precedents, una experiència compartida”. La directora general del Grup 62, Ester Pujol, explica que “l'autor estarà en contacte amb els lectors des del primer dia, avui mateix, no quan es publiqui l'obra, a finals de l'any vinent”, a Columna en català i Suma de Letras en castellà.

“Un llibre en crida un altre, i quan m'estava documentant a Montserrat per a L'arqueòleg vaig topar amb la figura apassionant de Pere Frigola i vaig comentar a l'editorial que en faria alguna cosa; un temps després em van proposar tancar-me [dies sí, dies no, sense deixar la feina a TV3] al monestir i escriure aquí i, després de l'ensurt inicial, vaig acceptar i ara estic molt content amb el projecte”, explica Gironell amb entusiasme. L'obra ja està avançada pel que fa al plantejament, però encara falta el gros de l'escriptura. “A més de les trames històriques amb molts personatges, misteris i marros, també en toco d'altres com ara culinaris, vinícoles...” Segur que serà una experiència enriquidora, tot i que es pelarà de fred, com li han advertit repetidament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol