cultura

Terra Alta

La Generalitat es fa càrrec de l'esquelet de la Fatarella

Es tanca el conflicte per les restes del soldat republicà

El CSIC demana més flexibilitat amb la llei de fosses

L'esquelet de Charlie, el soldat republicà que un equip d'arqueòlegs del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de Barcelona (UB) van trobar a la línia fortificada de la Fatarella, ja ha estat traslladat, en una caixa de cartró, a la seu del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe), a Corbera d'Ebre. Tot i els dubtes inicials dels arqueòlegs –van acabar l'excavació ahir i fins al migdia no sabien on havien de traslladar les restes– a primera hora de la tarda, un tècnic del Comebe es va desplaçar fins a la Fatarella, al magatzem on estaven dipositades, per recollir-les. Per contra, el material aparegut a l'excavació (baines, cartutxos, llaunes de menjar i utensilis d'higiene personal) seran custodiats i analitzats per la UB.

Punt i final d'una polèmica que s'ha tancat una mica en fals, ja que la decisió de la direcció general de Relacions Institucionals, emparant-se en la llei de fosses, de fer-se càrrec de l'anàlisi antropològic de les restes no ha agradat als responsables de l'Institut de Ciències del Patrimoni del CSIC ni del grup de recerca de Didàctica del Patrimoni de la UB. L'investigador principal d'aquest grup de recerca, Xavier Hernández, va acusar directament la Generalitat d'entorpir la investigació per no deixar-los analitzar l'esquelet i va dir que ha quedat clar que la “la llei de fosses s'ha fet per impedir la recerca sobre la Guerra Civil a Catalunya”. Menys contundent es va manifestar el director de l'excavació, Alfredo González Ruibal del CSIC, si bé també va demanar més flexibilitat al govern català. “Va ser una situació especial, vam trobar l'esquelet per casualitat i també tenim forenses que poden fer estudis antropològics”, va apuntar tot assenyalant que l'esquelet “no és propietat de ningú i l'únic que volem és que les anàlisis es facen bé, de pressa i es difonguen”.

“La nostra obligació és custodiar aquestes restes i analitzar-les, per contrastar-les amb les peticions dels familiars que busquen desapareguts i el que fem és complir la llei”, va assenyalar el director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell, tot insistint que l'excavació de la Fatarella es va fer sense “coordinar-se” amb el seu departament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

el vendrell

L'art català desaparegut

Barcelona

Veu arrossegada del carrer

Barcelona
Ryûsuke Hamaguchi
Director de cinema

“Cada generació deixa els problemes per a la següent”

Barcelona
Ferran Palau
El músic de Collbató presenta disc i curtmetratge

“Sense idees boges, el país, culturalment, no avançaria”

Barcelona
Art

Patricio Reig indaga a La Mercè en la dialèctica de la mirada

Girona
Crítica

Passió per l’òpera

Crítica

L’humanisme que defensa la naturalesa

ARTS ESCÈNIQUES

“Vosaltres, els catalans”