ENRIC RUIZ-GELI

ARQUITECTE

«Els edificis són el problema número u del canvi climàtic»

Aquest arquitecte figuerenc s'ha situat entre els capdavanters per la singularitat dels seus projectes, basats en l'autonomia energètica. Seu és el disseny del nou aquari de Nova York

Enric Ruiz-Geli (Figueres, 1968) passa per ser un dels arquitectes amb més projecció mundial pel caràcter innovador dels seus treballs. El diari New York Times va dedicar set planes del seu suplement al seu treball a Villa Nurbs, un habitatge construït a Empuriabrava. Només un altre català, Ferran Adrià, ha tingut una cobertura semblant.

–Com s'explica l'arquitectura que fa?
–«Està relacionada amb la naturalesa i és orgànica. Ens preocupa molt l'energia, és el nostre guió fonamental. Els edificis són ara el problema número u en el canvi climàtic, i nosaltres volem que siguin la solució. Per això fem edificis que no consumeixen energia, sinó que en produeixen. I aquests models provoquen una nova economia basada en la nova tecnologia, amb l'energia neta. No al gas, no a la nuclear: un nou model.»
–Sembla molt complex.
–«Amb el nou codi tècnic el consum d'energia ha baixat un 15 per cent, però podríem arribar a un 50 per cent menys. Utilitzant plaques fotovoltaiques, cobertes verdes, més llum natural i domòtica aplicada es poden fer edificis intel·ligents que produeixin energia.»
–Dels treballs que està fent actualment hi ha l'edifici Media TIC, al districte 22@ de Barcelona. Vostè ha dit que és comparable al que va suposar, en la seva època, la Pedrera de Gaudí. És pretensiosa aquesta afirmació?
–«No, pretensiós, no. Si de cas, agosarat. A veure, jo crec que establim connexions amb la tradició i amb el futur. No es tracta de trencar amb el passat, perquè tenim una gran tradició cultural en l'arquitectura de Barcelona. El vincle amb Gaudí és molt clar; la Pedrera és un edifici on el programa mana, està per davant de tot. És un edifici on l'energia i la naturalesa troben el seu punt comú i s'hibrida. El Media TIC també vol agafar aquesta tradició modernista i orgànica de Gaudí i portar-la al dia d'avui. Per això diuen, no ho hem dit nosaltres, que és ‘la Pedrera digital'. Tots ens hem de posar fites, i en arquitectura no ens hem de comparar amb els històrics, però sí que hem de tenir la nostra ambició.»
–El seu aparador principal pot ser l'aquari de Nova York, projecte en què treballa actualment?
– «Sí, encara que per a nosaltres és molt important la Villa Bio de Llers, que va ser la nostra primera casa. Encara és una casa sense aire condicionat, amb coberta natural i ve gent i revistes de Califòrnia o de Silicon Valley a fer-li fotos. També el projecte Villa Nurbs d'Empuriabrava és molt important. És un compendi de tota la nostra feina. Té sis patents i no sé si faré alguna cosa millor que Villa Nurbs, mai.»
–També va dissenyar un projecte singular a Figueres per a l'antiga biblioteca, que no s'ha executat.
–«Va ser un encàrrec de l'anterior alcalde, però ara amb l'equip de govern actual parlem d'aplicar alguna cosa innovadora a la ciutat per crear coneixement. Potser coses que vam aprendre en el projecte de l'edifici Joaquim Xirau es poden aplicar en aquesta ciutat en un futur proper.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Més capacitat per acollir fons documentals al futur arxiu comarcal de la Conca

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona