cultura

Secrets del passat

Sergi Palol publica una novel·la de misteri ambientada al cap de Creus

Els orígens del monestir de Sant Pere de Rodes juguen un paper fonamental en la trama del llibre

De les moltes llegendes fundacionals que envolten el monestir de Sant Pere de Rodes, una de les més antigues explica que, cap a l'any 600, uns clergues que fugien de Roma amb vaixell van desembarcar a la costa pensant que havien arribat a França i hi van amagar el cap i un braç de Sant Pere per deslliurar-los de la profanació. Una altra apunta, però, la hipòtesi que el vaixell, carregat amb un tresor en aquest cas, va embarrancar al cap de Creus. El que se sap segur és que als voltants de l'any 1000 el que fins aleshores havia estat una petita cel·la monàstica es va convertir en un dels monestirs de referència a tot Europa. Com van aconseguir tant de poder del no-res és el gran enigma d'aquestes terres...

Doncs precisament, mogut per l'apassionament d'aquestes històries i de moltes més que ha sentit des de ben petit, l'empordanès Sergi Palol (Santa Llogaia d'Àlguema, 1976) ha ficcionat aquest gran misteri que envolta Sant Pere de Rodes per fer-ne un llibre, El tresor del Cap de Creus, que ha editat Principal dels Llibres i que ja es pot trobar a les llibreries.

Publicat en dos idiomes, català i castellà (El tesoro del viento), es tracta d'una novel·la de misteri i d'aventures molt en la línia d'altres llibres que prenen la història com a principal motor estructural de la ficció. Narra com Marta, una estudiant de filosofia que no passa pel seu millor moment emocional rep, de sobte, una beca per escriure una tesi. És així com decideix posar rumb cap al Port de la Selva, on viu el seu avi, per trobar una mica de pau i concentració. Res més lluny del que li espera. Uns versos de J.V. Foix (entre els quals, “Ho sap tothom, i és profecia”) la posen sobre la pista d'un tresor medieval ocult al monestir de Sant Pere de Rodes, un tresor misteriosament relacionat amb les aventures d'infància sobre lladres i espies que explica el seu avi Pere.

Al seu torn, la seva mare, periodista d'investigació amb qui no manté allò que es diu una relació gaire fluïda, comença a descobrir una trama que enfonsa les seves arrels en la Guerra Civil. Mare i filla, sense saber-ho, desvetllaran un obscur enigma del passat que amenaçarà amb destruir la seva família i la Marta descobrirà que el que s'hi juga és la pròpia vida.

Entre altres particularitats de l'obra, un dels personatges, el pare d'en Robert, està inspirat en la figura de Francesc Cambó, polític català que va dur a terme una intensa activitat cultural. Personatges de la vida catalana, com Salvador Dalí, apareixen en la novel·la. També, Francisco Franco i el nazisme juguen un paper important en els misteris de la trama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín