Cultura

Côclea, a contravent!

Petita, flexible i independent: així és la Nau Côclea, un actiu centre de creació artística, que ara celebra els 15 anys, coincidint amb el 20è festival Música 13

El fellinià E la nave va! és el lema que ha triat la Nau Côclea de Camallera per celebrar el seu 15è aniversari. “Hem viscut èpoques de vaques grasses i de vaques magres, aquestes últimes sobretot al principi i ara mateix, però la nostra força és ser petits, flexibles i realment independents davant les polítiques cultures erràtiques. Això és el que ens ha permès resistir durant quinze anys”. Així presentaven ahir els actes del 15è aniversari de la Nau Côclea les seves directores, Clara Garí i Montserrat Moliner Vicent, en un acte que va tenir lloc al Museu de l'Empordà de Figueres. També hi era José Manuel Berenguer, cofundador de Côclea –quan encara no existia la nau de Ventalló, inaugurada amb una plantada d'espantaocells, ni de bon tros l'actual nau de Camallera–, i director artístic del festival de noves músiques Música 13, tot un clàssic de la programació d'estiu de Côclea, que ahir va posar en marxa la seva vintena edició amb un concert dels alumnes del taller d'hidròfons que ha tingut lloc aquesta setmana a Sant Pere Pescador. Els hidròfons s'utilitzen generalment per detectar submarins o animals del fons marí, però en aquest taller han estat utilitzats com a instruments musicals. De fet, els micròfons, els altaveus i altres aparells electrònics bàsics seran els grans protagonistes del 20è Música 13, que també vol posar en sintonia la música i la tecnologia per crear “una música sorprenent”.

Tornen les exposicions

Després d'uns anys en què Côclea ha potenciat més les residències creatives –ara mateix hi ha l'artista Asun Molinos– i el seu paper com a espai de producció de propostes que no pas d'exposició, Côclea ha decidit celebrar aquest estiu el seu 15è aniversari amb diverses exposicions, tant a la nau de Camallera com al nou Espai Côclea de Ventalló (c/ Mossèn Trayter, 6), on demà s'inaugurarà a dos quarts de nou del vespre l'exposició Del pensar en imágenes. 1973-2011, una retrospectiva complementada amb obra recent del polifacètic artista i intel·lectual xilè Ernesto Fontecilla.

Del 9 a 31 de juliol es podrà veure a Camallera l'exposició A tocar, de l'escultor i ceramista Santiago Planella. Del 6 al 28 d'agost, a Ventalló, hi haurà la mostra Bodegons, de Miguel Rasero. I del 13 d'agost al 4 de setembre, a la Nau Côclea de Camallera, hi haurà l'exposició central del 15è aniversari, la mostra col·lectiva Quinze anys... e la nave va!, amb obres de més de cent artistes visuals que han estat vinculats a Côclea. Els artistes han acceptat posar a la venda les seves obres al preu únic de 100 euros “en un gest de solidaritat amb la Nau Côclea”. La inauguració, el 13 d'agost al vespre, també promet ser espectacular, amb desenes de músics, ballarins, performers i poetes en acció. Per acabar la temporada, el 10 de setembre els poetes i agitadors Carles Hac Mor i Ester Xargay, inauguraran una exposició collage, amb la col·laboració de diversos artistes, a partir del llibre Accions paraparèmicament ictòpiques de Jordi Benito, d'Hac Mor i Vicenç Viaplana, coeditat per Côclea i l'Ajuntament de Granollers.

Erkizia, a Música 13

El festival Música 13 continuarà avui amb un concert del músic i productor basc Xabier Erkizia, que posa en comú l'electrònica i els paisatges sonors subaquàtics. El 3 d'agost hi actuaran José Luis Galiana (saxo) i Gregorio Giménez (electrònica) i el 4 d'agost, el músic colombià Carlos Gómez (electrònica i paisatge sonor).

El 5 d'agost, Arturo Moya oferirà a Música 13 un “concert electrònic octofònic”, i la cloenda del festival coincidirà el 13 d'agost amb la inauguració de la gran festa d'aniversari de Côclea, amb una representació dels més dels 200 músics que han passat pel festival des dels seus orígens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona