cultura

Inspiració divina

La Conferència Episcopal, el Bisbat de Girona i la UdG organitzen la 31 edició de les Jornades de Patrimoni Cultural de l'Església

El claustre de la catedral, el ‘Beatus' i el Tapís de la Creació seran temes de les ponències

La Comissió Episcopal per al Patrimoni Cultural de l'Església, dependent de la Conferència Episcopal Espanyola, presidida per Rouco Varela, és l'organitzadora de la 31a edició de les Jornades de Patrimoni Cultural de l'Església, que es celebraran del 27 de juny a l'1 de juliol a Girona, amb l'objectiu d'“aportar a la reflexió iniciada en anteriors jornades la rellevància que ha tingut la paraula de Déu, al llarg de la vida de l'Església, com a font d'inspiració dels artistes, convertint les diverses expressions artístiques en «la Bíblia dels Pobres», una coneguda expressió de sant Gregori Magne”.

Les jornades estan adreçades a delegats i directors de patrimoni cultural de les diòcesis, delegats dels bisbes en les comissions mixtes, directors de museus i arxius, degans o presidents de capítol, professors universitaris i altres professionals i estudiosos de l'art, i el seu contingut consisteix, primordialment, en la presentació de ponències, conferències i algunes visites d'estudi. Dilluns que ve, després de la recollida d'acreditacions, obriran les jornades el bisbe d'Àvila, Jesús García, president de la comissió episcopal per al patrimoni cultural de l'Església, i Manuel Íñiguez, director del secretariat de la mateixa comissió. Posteriorment, Joan Ferrer, degà de la Facultat de Lletres de la UdG, pronunciarà la lliçó inaugural: La “història dels efectes” en la interpretació de la sagrada escriptura. Contextualització de l'art d'inspiració bíblica.

Durant aquestes jornades, seran objecte de conferències o col·loquis peces cabdals, com el Tapís de la Creació de la catedral de Girona, del qual parlarà Manuel Castiñeiras, professor d'art medieval (UAB); el conjunt escultural del claustre de la catedral de Girona, a càrrec del doctor Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic; el còdex del Beatus de Girona, situat en el context històric i doctrinal de l'obra del Beat de Lièbana, a càrrec del doctor Jaume de Puig (IEC); les il·luminacions bíbliques en els cantorals de 1502-1510 de la catedral de Còrdova, a càrrec de Manuel Nieto, delegat de patrimoni de Còrdova; el missatge i la figura de Rafael a Caravaggio, del director dels museus del Vaticà, Antonio Paolucci; la bíblia de Sant Lluís de la catedral de Toledo, a càrrec del doctor en Història Medieval Ramón González, i la Sagrada Família, de la qual parlarà el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig.

Els participants a les jornades visitaran la mateixa catedral de Girona i el seu tresor, la col·legiata de Sant Feliu, el Museu d'Art, el monestir de Sant Pere de Rodes, la basílica de Castelló d'Empúries, el monestir de Sant Esteve, de Banyoles, l'església de Santa Maria dels Turers, l'església romànica de Porqueres i Besalú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona