cultura

TÀRREGA

Lo Tossino enriqueix el bestiari festiu

Guixanet té la intenció de recuperar el ball de cavallets l'any vinent

Tàrrega estrenarà aquesta propera Festa Major de Maig una nova figura del bestiari popular, Lo Tossino, fruit d'una iniciativa de l'Associació per la Cultura Nacional Guixanet.

Aquesta entitat s'ha encarregat durant els últims anys d'enriquir l'aparador tradicional targarí amb la incorporació de l'Àliga o els nans Guantxo, Rosalia, Pio i Guixanet. “Vam començar per l'Àliga, perquè és al capdamunt de les figures del bestiari i, a més, és present a l'escut de Tàrrega. D'alguna manera, representa el seny”, explica el president de Guixanet, Albert Fitó. Per contra, la nova figura escenifica “la rauxa i la irreverència. N'és el contrapunt”. Lo Tossino serà l'únic porc folkòric de les Terres de Ponent, una zona on no abunda gaire bestiari popular amb excepció de Solsona i Lleida. “A la resta dels Països Catalans, hi ha molts senglars, però de porcs n'hem localitzat a Mallorca i Barcelona”, afirma Fitó.

Tàrrega tampoc compta amb una tradició centenària quant a bestiari, però el Guixanet manté la seva aposta per consolidar-ne la presència. “Antigament, hi havia dos cavallets. Són una figura que volem recuperar l'any vinent, però encara no sabem quants en construirem”. D'altra banda, l'entitat acaba d'estrenar seu social, en un magatzem cedit per l'Ajuntament a l'antic col·legi del Carmel.

Debut, per la festa major

Lo Tossino pesa uns 50 quilos i serà portat per dues persones. És obra de l'artista guissonenca Agnès Pla i mou els ulls, cap, llengua. Amb ball i partitura pròpies, pel cul expulsa aigua o farina. La nova figura debutarà el proper 14 de maig, durant la Nit del Tararot, en plena festa major. La festa de cultura popular arrencarà amb un sopar a la plaça de Sant Antoni, que continuarà amb una nodrida cercavila amb tres colles de grallers, diables i altres elements tradicionals. A la mitjanit, començarà un ball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

Gerard Castellví i l’emoció d’explorar

TARRAGONA
novetat editorial

Jordi Coca s’acomiada de la novel·la

Barcelona
Marcela Topor
Directora del “Catalonia Today”

“«Catalonia Today» va ser un projecte pioner a la premsa catalana”

Banyoles
Arquitectura

Clara Crous i d’Harquitectes, Premi Arquitectures ex aequo del COAC 2024

Girona
GIRONA

La penya flamenca La Gerundina clou amb una festa la celebració del seu 10è aniversari

girona
TEATRE

Cultura incentiva l’impuls d’un mercat estratègic de teatres de sala

BARCELONA
Cultura

El Museu Morera de Lleida obre al públic l’espai on conserva i restaura obres d’art

Lleida
música

El 2n Festival de Jazz omplirà de ‘swing’ Matadepera aquest cap de setmana

matadepera
GIRONA

Miquel Muñoz guanya el Premi Joves Fotògraf(e)s de l’INSPAI

GIRONA