cultura

La contra

Lo pas dels diables de Garcia

L'artista visual Carlos Oriol plasma al passatge Drac Jordiet un mural que escenifica la història de la colla de diables de Garcia. L'inauguraran dissabte en una festa

Dracs i diables com a inspiració artística. L'artista visual Carlos Oriol, de només 21 anys, ha convertit en una obra d'art a l'aire lliure el passatge Drac Jordiet de Garcia, un pas per sota l'eix de l'Ebre que connecta el nucli urbà d'aquest municipi riberenc amb la zona de les piscines. No és un mural en el sentit estricte de la paraula ja que, a banda de la pintura plàstica que combina només els colors roig, negre i blanc, Oriol també ha utilitzat elements escultòrics fets amb forja (quatre escultures planes que representen dos diables i dos dracs i quatre torxes d'estil medieval). L'obra inclou sis grans panells amb dibuixos esquemàtics que representen la història de la colla de diables Drac Jordiet de Garcia, que es va constituir el 1983. Així a grans trets els murals representen el naixement de la colla, amb la pintura del drac; el naixement de la Jordina i la formació del grup de timbalers (1986); la participació de la colla Foc a la Metxa de la Fatarella al correfoc de Garcia i la formació del grup de grallers (1987); el vintè aniversari de la colla (2003); el vint-i-cinquè aniversari i la formació del grup de timbalers infantils (2008), i finalment l'escenari del correfoc: Garcia (2010). L'autor ha batejat el mural com Lo pas dels diables i explica que a l'hora de fer els dibuixos s'ha inspirat en diferents corrents artístics: l'art islàmic per a les sanefes, l'art grec i l'art esquemàtic romànic per als dibuixos i en les obres de ferro forjat ha begut del mestre Gaudí. “M'he allunyat de l'art abstracte perquè la gent identifiqués les figures”, diu, satisfet a més que la seua obra siga el pas inferior d'un pas. “Això em deixa jugar amb la idea d'infern”. Els dos laterals del pas queden units al sostre amb cadenes metàl·liques que completen l'obra.

Oriol és de Móra d'Ebre però ha viscut de molt menut la festa del correfoc de Garcia. Aquest projecte artístic l'ha dissenyat com a projecte de final del cicle formatiu de grau superior d'arts aplicades al mur que cursa al centre d'estudis ESDA de la Llotja Sant Andreu. El projecte val 5.000 euros i l'ha finançat l'Ajuntament i la colla de diables a través del programa Tu Ajudes. Dissabte que ve, 2 d'abril, l'inauguraran amb una festa que començarà al migdia amb un concert de vermut i que acabarà amb un concert de La Troba Kung-Fú. La inauguració oficial serà a les 7 de la tarda però entre mig hi haurà un taller de pintures diabòliques, una cercavila i un sopar popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona