Cultura

Tocs. cobla

de

Per terra, mar i aire

Des del seu exili americà, Agustí Borgunyó va ser un precursor que va tenyir d'internacional la història de la cobla i la sardana. En aquell moment, un viatge unidireccional, perquè no va provocar un coneixement més gran d'aquest fenomen musical al seu feu de Nova York. En tot cas, un viatge intens, perquè sense perdre ni un mil·ligram de l'estètica original, els colors de Broadway treien el nas en una obra que en arribar a Catalunya causava furor. Pocs autors deuen haver provocat tanta expectativa com Borgunyó en els seus inicis, i pocs intèrprets deuen causar tant d'impacte amb les seves interpretacions com Jordi Molina.

El Premi Agustí Borgunyó que Sabadell Més Música ha atorgat a l'extraordinari tenorista blanenc ha provocat el maridatge perfecte. Borgunyó va ser fidel a una estètica trencant algun motlle i impulsant el so de la cobla a través de nous timbres, una passió que Molina ha fet evolucionar encara més a través de la tenora. S'ha de tenir molt de coratge per abandonar una situació gairebé de privilegi en algunes de les millors formacions instrumentals del país per dedicar-se a una passió de final incert, però Molina ho va fer per dedicar-se en cos i ànima a la recerca de nous impactes sonors amb la base de la tenora. Amb aquesta ambició, de la seva mà la tenora ha circulat pel món de la Seca a la Meca buscant mestissatges estètics, timbres seductors i colors intensos amb tota mena de combinacions i en tota mena de caràcters. Una tasca complexa, tenint en compte els prejudicis que ha de vèncer sobretot a casa nostra, però una tasca que està donant molts fruits a nivell artístic i que ara li està començant a comportar reconeixements. Molina ha consolidat l'obra de Borgunyó, i al seu torn Borgunyó li ho agraeix a través de Sabadell Més Música.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona