cultura

La contra

Les monges, les protagonistes

Presenten al Saló de Plens de Girona, ple de gom a gom, el llibre que recull els mil anys de vida del monestir de Sant Daniel, amb la presència de les emocionades membres de la comunitat

Malgrat la seva presència molt sovint discreta, com no podia ser menys tractant-se d'un monestir de clausura, els prop de mils anys de vida del monestir de Sant Daniel s'han celebrat amb un merescut reconeixement amb la publicació d'un destacat llibre a l'altura de l'esdeveniment. Ahir, en un Saló de Plens ple a vessar, es va fer la presentació d'aquest acurat volum, editat per l'Ajuntament de Girona i la Fundació Abertis, amb textos de la historiadora Anna Gironella i fotografies de Josep Maria Oliveras. I, com en el llibre, titulat El monestir de Sant Daniel. Mil anys de la vida a la vall, l'acte va deixar clar de bon principi que les protagonistes principals eren la comunitat de monges benedictines que li han donat i continuen donant-li vida. No debades, com bé es va recordar a la presentació, cap altre monestir femení de Catalunya ha complert deu segles romanent en el mateix lloc on va ser fundat.

El mateix conseller en funcions, Joaquim Nadal, que no es va voler perdre l'ocasió, va remarcar el “feliç moment històric d'aquest acte, en què tot i tractar-se d'un convent de clausura la majoria de les seves membres hi han assistit”. Per un distès Nadal, que va fer un repàs històric gairebé tan acurat com el de l'autora del llibre, aquest fet “demostra que les monges ja s'han despullat dels béns materials, s'han obert al món i han establert una sintonia especial, pròpia del segle XXI, amb els habitants de la vall i de la mateixa ciutat de Girona”. Per acabar amb una “feliç clausura!”, que no només va arrencar molts aplaudiments sinó també alguna llàgrima d'emoció entre unes monges que, si traspuaven quelcom, era alegria. La germana Maria Assumpció bé va reconèixer que “aquest dia és molt emocionant per nosaltres. El llibre és una meravella, el fruit d'un moment molt esperat que demostra que s'ha fet amb estimació”. Pel que fa als autors, tot van ser elogis, tant de la historiadora com del fotògraf, el qual va confessar “que en alguns moments m'ha semblat haver estat un més de la comunitat”. Per cloure la vetllada, l'alcaldessa Anna Pagans va dir que “aquest només és el punt d'arrencada dels actes de celebració d'aquest mil·lenari” i va proposar articular un conjunt d'activitats i accions per fer conèixer encara més el monestir”. Un testimoni que, de ben segur, van prendre orgulloses les persones que en gaudeixen diàriament, d'aquest edifici històric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.