cultura

La contra

Sumar memòries fa la història

El projecte ‘Dóna'ns memòria' ha aconseguit testimonis inèdits i documents que s'han digitalitzat sobre la ruta de l'exili a França, durant la seva estada a la Casa de Cultura

Gener del 39, Figueres. La Teresa, una nena de 10 anys, juga amb altres xiquetes i la família d'aquestes. Se sent un gran soroll, el del bombardeig que en aquell moment hi ha a la ciutat. La família de les amigues de la Teresa decideix fugir en aquell moment i se l'enduen, no se n'adonen fins més endavant que ja no poden tornar enrere –les tropes franquistes entren a la ciutat– i travessen la frontera fins a França. Precisament allà, la Teresa acabarà voltant tota sola durant sis mesos, lluny de la seva família.

Temps després, un soldat del bàndol republicà aconsegueix escapar del batalló des de Palafolls –la resta seran afusellats–, fuig a la muntanya, on escala durant vuit hores i baixa relliscant amb un plàstic com si fos un trineu, ven les armes per poder menjar i aconsegueix arribar al camp de concentració d'Argelers, d'on fugirà al cap de tres mesos per tornar a Girona. Testimonis com aquests, d'exiliats de la Guerra Civil a França, són els que ha estat recollint l'Associació In Albis, a través de la campanya Dóna'ns memòria, a la Casa de Cultura de Girona.

A part dels testimonis orals gravats en vídeo, els ciutadans hi han aportat imatges, cartes, revistes i diaris relacionats amb la ruta de l'exili que centenars de persones van seguir al final de la Guerra Civil. Per tal de facilitar-ne la contribució de material, l'Associació també s'ha desplaçat a alguns domicilis i llars d'avis. Un exemple d'això és Xavier Andreu, un col·leccionista d'Orriols que ha aportat centenars de postals d'exiliats al país veí. Precisament ell va destacar: “Els exiliats que han viscut a França molts anys parlen fàcilment d'aquells fets, hi han estat tota la vida fent-ho; aquí, en canvi, hi ha gent amb por de parlar, encara mantenen la llavor del temor”. Les causes? “En pobles petits hi ha conflictes que encara estan latents; per si es munten escàndols, es tapen les coses; a vegades són tabús que s'han arrossegat durant 70 anys i també hi ha fets traumàtics al darrere, encara viuen la situació dramàtica”, explica un dels organitzadors, Joan Villaplana.

La campanya, que ha passat també per Figueres, la Jonquera i Agullana, acabarà el desembre a Granollers. Per tal que aquests testimonis tan valuosos ens donin la memòria, el material es pot consultar a la plana web de l'associació (www.donansmemoria.org), al Flickr, a Facebook i a Youtube. També es preveu un futur projecte expositiu i un documental amb el material de la ruta de l'exili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARTS EN VIU

Terrats en Cultura concentra les activitats culturals de capvespre

BARCELONA
cinema

Meryl Streep rebrà la Palma d’Or d’Honor al Festival de Canes

Barcelona
ARTS EN VIU

El Lliure celebra ‘Thauma’, un poema escènic que desborda la creació

BARCELONA
Cultura

Mor la pianista japonesa Ingrid Fujiko Hemming

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona
cinema

Arrenca el Festival Internacional de Cinema Documental, DocsBarcelona

Barcelona