Cultura

El Gremi d'Empresaris del Cinema insisteix que fan vaga per les "conseqüències nefastes" de la llei

Els cinemes obvien l'informe que confirma que el doblatge en català seria positiu econòmicament

El Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya escenifica aquest dilluns una jornada de protesta en contra de la llei del Cinema aprovada pel govern. Segons els seus càlculs, 570 pantalles d'un total de 790 –el 73%– tanquen avui les portes.

El president del Gremi, Camilo Tarrazón, ha assegurat que l'única cadena important que no s'ha adherit al tancament, Lauren Films, "no ho fa perquè recolzi la llei sinó a causa de la situació econòmica en què es troba l'empresa". Tarrazón ha afegit que han tirat endavant aquesta protesta amb l'objectiu "d'escenificar les conseqüències nefastes que tindrà aquesta llei pel cinema català", malgrat l'estudi de la UPF que apostar pel català és positiu econòmicament.

Imposició del govern
Tarrazón ha considerat, a més, que la proposta de Llei "és una voluntat política del govern que no compta amb les sales ni les pel·lícules". "Sota imposició, ha dit, mai comptarà amb les pel·lícules de les grans produccions; la manera de respectar la nostra llengua no és imposant, amenaçant, sinó incentivant", ha afegit.

Segons Tarrazón, l'alternativa que ofereix el Gremi és disposar d'un parc de sales a tots els complexes de Catalunya on facin permanentment pel·lícules en català. En aquest sentit, Tarrazón ha assenyalat que les distribuïdores "s'han compromès a doblar al català, el que representa un primer pas per crear una demanda".

"És absolutament fals que els cinemes Verdi tanquin per pressions, tanquen perquè estan contra aquesta llei", ha sentenciat Tarrazón. El president del Gremi responia així a les informacions publicades la setmana passada sobre un mail que hauria enviat Cinemes Verdi, on explicaven que es veien obligats a tancar a instàncies de les distribuïdores.

"Rebequeria"
El secretari de Política Lingüística del Govern, Bernat Joan, ha considerat que la protesta del Gremi d'Empresaris és una "rebequeria" basada en la idea que baixarà el nombre d'espectadors a les sales. Una actitud que considera que ve motivada per el "desconeixement" de la normativa o per no alterar el "costum" seguit fins ara.

Una solució dialogada

El president de CiU, Artur Mas, ha demanat aquest dilluns una solució dialogada al conflicte que s'ha creat al voltant de la llei del cinema. Mas ha subratllat que el govern s'enfronta a "un poder que és molt gran" i ha recordat que CiU ja ho va intentar. En aquest sentit, ha opinat que no hi ha hagut prou diàleg i ha explicat que la federació l'està tenint, perquè sí que és necessari incrementar la presència del català al cinema. "El tema és el 50%? No ho sé. S'ha de dialogar amb el sector", ha dit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.