Llibres

Girona

La plaça de Catalunya i la Rambla es canvien els papers

La pandèmia ho va capgirar tot, i després de tres anys de celebrar la diada de Sant Jordi a l’esplanada de la Devesa (i un més al Palau Firal per culpa de la pluja), llibreters i floristes tornaran a situar les parades al bell mig del centre històric de la ciutat. D’aquesta manera, la Rambla i la plaça de Catalunya tornaran a ser l’epicentre de la festa del llibre i la rosa, això sí, amb intercanvi de papers pel que fa a la ubicació: els llibreters i floristes ocuparan aquest any la plaça –que és més espaiosa– i les entitats sense ànim de lucre i els escolars es distribuiran al llarg de la Rambla, el pont de Pedra i el carrer Nou.

L’Ajuntament de Girona ha decidit així tornar a ubicar la diada de Sant Jordi al Barri Vell després de la petició que van fer els gremis de llibreters i floristes de la ciutat. Després d’estudiar-ho, el consistori gironí va acceptar la proposta i a través d’aquesta mesura pretén esponjar l’espai de les parades, per així poder gaudir de la jornada amb menys aglomeracions i afavorir l’activitat dels professionals en un dia clau per al sector. A més, l’ampliació als carrers de Santa Clara i Nou impulsarà l’activitat dels comerços locals i reforçarà la seguretat i el control dels fluxos de persones.

En aquest sentit, la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis, remarca que “Sant Jordi torna al Barri Vell amb nous espais que ens permeten mantenir el millor que ens oferia la Copa, que és guanyar més superfície per a les parades i els visitants, i fer realitat la voluntat dels professionals i dels veïns de recuperar el centre com a escenari d’una diada tan celebrada.”

Contra la pluja, plàstics

Les previsions meteorològiques pronostiquen una tarda amb núvols i no es descarta la possibilitat de pluja. Tot i així, si és pels llibreters, ells prefereixen no desplaçar la festa en cap cas al Palau Firal. L’Ajuntament té l’última paraula per fer canvis, però, si és pel gremi, són cent per cent partidaris de fer-ho a la plaça Catalunya, com declara Jordi Gispert de la Llibreria 22. “La festa s’ha de fer a fora, la diada és un acte social, no en un Palau Firal on simplement es convertiria en una fira comercial més.” Diu que tothom està preparat, per si de cas, “amb plàstics i encomanant-se a Déu (o al que sigui)”, confiant que, un any més, Sant Jordi torni a ser un èxit.

Esmorzar literari

Per engegar la diada, es torna a celebrar, al pati de la Casa Solterra dels Serveis Territorials de Cultura a Girona (9.30 h), el tradicional esmorzar literari de Sant Jordi a Girona, organitzat per la delegació del govern de la Generalitat a Girona i els Serveis Territorials de Cultura. Enguany l’acte estarà dedicat a l’escriptora Montserrat Vayreda i la glossa anirà a càrrec d’Anna Maria Velaz, comissària de l’Any Montserrat Vayreda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA