Llibres

opinió

Independent i acollidora

Aquí hi ha alguns dels autors i autores que més llibres venen a Catalunya, i altres que no venen tant, però tenen altres gràcies

El Berenar Literari de la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí és ja una tradició laica de l’Empordà en plena Setmana Santa: va néixer el dimarts 19 d’abril del 2011, però des del 2013 ja no s’ha mogut del Dijous Sant... quan s’ha pogut fer. La pandèmia el va aturar durant tres anys, fins que el 2023 es va recuperar per homenatjar un estimat amic absent, Vicenç Pagès i Jordà, que encara té un espai propi ben visible a la llibreria. En Vicenç va ser un dels autors fidels a la cita des de la primera edició, quan hi van assistir disset escriptors i escriptores, alguns dels quals també van ser-hi aquest Dijous Sant, a l’onzena edició del Berenar, per exemple Martí Gironell, Maria Carme Roca i altres, com ara Xavier Cortadellas i Judit Pujadó, que ara hi participen més en qualitat d’editors. D’aquells 17 autors del primer any s’ha passat a la seixantena d’aquest any, però per prudència, perquè s’havia arribat al centenar en alguna ocasió i la cosa es desbordava. Estem parlant d’un llibreria familiar i d’una festa organitzada bàsicament amb brunyols i altres productes de la terra i sobretot molt voluntariat. Al Berenar Literari es concentra més creativitat literària per metre quadrat que a la milla d’or del Passeig de Gràcia per Sant Jordi: aquí hi ha alguns dels autors i autores que més llibres venen a Catalunya, com ara Vicenç Villatoro i Eva Baltasar, i altres que no venen tant, però tenen altres gràcies. Quan arriben a la llibreria tots queden identificats amb una targeta penjant del coll i així els lectors els hi poden posar cara més fàcilment per demanar la dedicatòria, amb dibuix en el cas de Kim. També hi ha músics que escriuen, com Francesc Ribera Titot, amb la nena en braços, i Joan Enric Barceló, d’Els Amics de les Arts. En una tarda de primavera, els presents escolten amb una copa de vi empordanès o una cervesa artesana l’amable benvinguda de l’amfitriona, M. Teresa Calabús, que reivindica la importància de les llibreries com la seva en el món actual –”Som una llibreria independent, la qual cosa significa que llegim per tenir un criteri, que aquest criteri té valor per als lectors”– abans de donar pas a l’alcalde, Jordi Colomí, feliç de tenir una llibreria com El Cucut a Torroella. “Entrar en una llibreria i sentir-se càlidament escoltat, no té preu. O sí que té preu, el que entre tots li vulguem donar”, conclou la Teresa. Un preu molt alt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona