Música

festival

El 7è festival Espurnes Barroques se centrarà en les ‘Sonates del Rosari’

Torna el festival Espurnes Barroques, un certamen que va néixer el 2018 i que ofereix experiències musicals en espais barrocs de la Catalunya Central. En la 7a edició, que tindrà lloc de l’11 de maig al 9 de juny, el certamen proposa una vintena d’activitats que giraran a l’entorn d’una de les Sonates del Rosari, d’Heinrich Biber. També conegudes com les Sonates del Misteri, el director del festival, Josep Barcons, ha explicat que es tracta d’un cicle de 15 sonates per a violí, “de gran dificultat”, a l’abast de pocs intèrprets, informa ACN.

Entre les activitats proposades, hi ha 14 concerts, a més de passejades, dinars musicals, xerrades, tallers i una instal·lació poètica sonora i visual. En total, es recorrerà 23 municipis de la Catalunya Central.

Barcons ha explicat que el festival d’enguany aposta per “reinterpretar des del segle XXI la gramàtica que ens proposa el rosari”. El director ha explicat que segurament la idea de rosari tradicional cristià té un llenguatge “que ja no ressona”, “però en canvi la idea de repetició, de mantra, de trajecte, de viatge són d’una radical utilitat per a la nostra existència en el segle XXI”.

En l’últim cap de setmana del festival –8 i 9 de juny–, la violinista Lina Tur Bonet n’abordarà la integral a davant dels retaules del Roser de Ponts i La Molsosa. Els tres caps de setmana previs els actes i concerts giraran al voltant dels conceptes de goig (11 i 12 de maig), dolor (18 i 19 de maig) i glòria (1 i 2 de juny).

D’acord amb cada un d’aquests conceptes, cada cap de setmana hi haurà un jove violinista com a protagonista que desgranarà cada un dels cicles de la integral de les sonates de Biber tot fusionant el tractament instrumental i contrapuntístic que fa el compositor amb manifestacions complementàries, del sud, de caràcter popular, homofònic i vocal. D’aquesta manera, el cicle de goig s’interpola amb el cantu a tenore sard, el cicle de dolor amb flamenc, mentre que el de glòria amb música a veus popular catalana.

El programa compta amb una gran varietat de propostes més enllà de les sonates que van des d’una performance poètica a càrrec dels poetes Felipe Cussen i Víctor Sunyol, un dinar i tast entre vinyes acompanyat de la música de Le nuove musiche, un diàleg organitzat pel Museu del Barroc entre Maria Garganté i l’escriptor Raül Garrigasait, un taller de polifonies tradicionals a càrrec de Jaume Ayats passant per un concert amb un conjunt de cant gregorià que recrearà la música que sonava als convents femenins napolitans del segle XVIII durant la Setmana Santa.

Enguany totes les activitats comptaran amb tastos gastronòmics inclosos en el preu de l’entrada –20 euros– per posar en valor el producte local i de proximitat. Precisament aquesta aposta per la gastronomia ha permès al festival obtenir un ajut de 145.000 euros impulsat conjuntament pels departaments de Cultura, Empresa i Acció Climàtica. El pressupost total del festival s’enfila al voltant dels 300.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA