Còmic

CÒMIC

Mor el dibuixant Akira Toriyama, llegendari creador de “Bola de drac”

Va vendre més de 300 milions de les històries de Son Goku, que es va convertir en un mite televisiu

El ja mític dibuixant de manga japonès Akira Toriyama (1955, Nagoya), creador de “Bola de drac”, va morir el divendres de la setmana passada als 68 anys per culpa d’una malaltia al cervell, segons ha informat la companyia que gestiona els drets de l’autor.

L’autor s’havia convertit en una autèntica llegenda entre els “mangaka” –dibuixants de manga– no només pels seus personatges de “Bola de drac”, que van triomfar en la coneguda sèrie de televisió, sinó per les irreverents històries de “Dr. Slump”. Les dues sèries es van poder veure a Televisió de Catalunya i van ajudar a molts joves que no tenien el català com a primera llengua a aprendre’l més ràpidament fora de l’escola.

És considerat com un dels autors que va revolucionar el manga i l’anime, també en l’àmbit comercial. Va vendre més de 300 milions de còpies de les seves històries de “Bola de drac”. Toriyama va publicar la primera sèrie dels seus coneguts personatges el 1984 i fins al 1995 va crear 519 capítols. S’han anat reeditant a tot el món i la sèrie de televisió, produïda per Toei Animation, va convertir Son Gonku en un dels personatges televisius més coneguts en la història.. Les seves aventures estaven inspirades en el mite xinès “Viatge a l’oest” i narra la vida del protagonista, un lluitador d’arts marcials, com a nen fins que es fa avi.

El 1996 els productors de la sèrie van intentar continuar amb la història, però Toriyama es va negar a escriure més guions i dibuixos. Amb tot, va donar permís perquè els productors gravessin “Bola de drac Z”, en la qual es va limitar a ser assessor i a dissenyar de forma bàsica els personatges.

El 2012 va tornar a l’univers de Son Goku amb la pel·lícula “Bola de drac Z: La batalla dels déus”, que va ser la primera de la sèrie que es va estrenar en cinemes en 17 anys. Encara es van fer dues pel·lícules més on es va limitar a ser-ne col·laborador.

El dibuixant també va ser el responsable del disseny de personatges molt coneguts en videojocs com “Dragon quest”, “Chrono trigger” o “Blue dragon”.

Al Japó la pèrdua de Toriyama ha causat una forta commoció entre els seus seguidors i companys. Un altre dels grans dibuixants del país, Eiichiro Oda. creador de “One piece” és un dels que s’ha mostrat abatut per la notícia: “Ens va fer somiar en poder viatjar als seus universos. Era com estar veient un heroi que anava per davant de la resta.”

Les principals influències de Toriyama, que havia estudiat disseny gràfic contra la voluntat dels seus pares, es trobaven en la mitologia oriental japonesa i xinesa, animes com els d’”Astro boy”, però també en còmics americans o el cinema de Hollywood més popular com “Superman” i “Star wars”, així com les pel·lícules d’arts marcials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

Marc Larré guanya el Premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

barcelona
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid