Cinema

Cinema / ‘Thriller’

‘La extorsión’, una petita mentida que acaba volant alt

La corrupció no només és a la part alta de les nostres societats. Comença més avall, amb coses petites. Alejandro Petrossián (l’actor Guillermo Francella) ho aprèn de la pitjor de les maneres: falseja un informe mèdic per poder continuar treballant de pilot, però els serveis secrets argentins ho descobreixen i utilitzen la mentida per obligar-lo a fer tràfic il·legal, aprofitant les seves facilitats per viatjar i passar fronteres. Aquest és el punt de partida de La extorsión , un thriller presentat en l’últim Festival de Sitges que es va convertir en la pel·lícula argentina més taquillera del 2023.

No tot és inventat. Ho va explicar el director, Martino Zaidelis, en una entrevista a El Punt Avui feta a Sitges: “Té tocs de realitat, és una història de ficció basada en situacions de la vida real. És la típica història d’un home comú en una situació extraordinària que l’obligarà a esforçar-se molt per intentar fugir i sortir-ne amb vida.”

La part real es pot trobar als diaris. “Als Estats Units es va descobrir que 500 pilots havien amagat o falsejat informes mèdics per poder continuar pilotant”, explica el director. També hi ha notícies dels tripijocs dels serveis secrets, que utilitzen informes reals o falsos per extorsionar. Aquí són ben conegudes, malauradament. “A l’Argentina hi ha el famós carpetazo, una carpeta en què et mostren situacions que de vegades són reals i d’altres, no –comenta Zaidelis–. El que importa és que ho sembli. Va ser el punt de partida d’aquesta història: com s’enganxa algú perquè comenci a fer aquest tràfic il·legal.”

La extorsión combina aquest món del serveis secrets amb l’aviació: “Són mons que m’atrapaven molt, el dels pilots i els serveis d’intel·ligència, amb un to argentí. L’home dels serveis secrets no és com l’agent 007, és algú que et pots trobar en girar la cantonada prenent un cafè, que potser et diu que et vol ajudar i en realitat és un assassí.”

La història té la seva moralitat: “Les mentides ens fan més febles. Una situació que es podria haver evitat el porta a viure una situació molt dramàtica i conflictiva. La mentida ens porta al pitjor dels llocs.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència