Altres

Tot recordant

Josep Tremoleda, fundador de ‘Cavall Fort’

Va dedicar la seva vida a treballar per la cultura catalana, fent des de promotor cultural fins a escriptor. Membre vitalici d’Òmnium Cultural i Creu de Sant Jordi (1992)

Avui es commemora el 25è aniversari de la mort de Josep Tremoleda i Roca (1932-1999), un dels grans promotors i difusors de la cultura catalana en època franquista. Impulsor de la publicació de gramàtiques catalanes, autor de teatre infantil i principal fundador de la revista Cavall Fort.

Nascut a Vallvidrera, va servir el país plantant cara a la por que generava la postguerra franquista. A finals dels cinquanta van començar a organitzar cursos de català clandestins a Lleida; més tard, a Barcelona, i, finalment, per correspondència per tal d’arribar arreu del país. L’objectiu era formar mestres de català, i alguns dels seus deixebles van ser persones conegudes, com Miquel Martí i Pol i Josep Maria Xirinacs. Un dels principals maldecaps era el tema de les titulacions, les quals no eren oficials. Però, l’endemà de crear-se Òmnium Cultural (1961), diversos intel·lectuals de l’època es van reunir per constituir la Junta Assessora de l’Institut d’Estudis Catalans (JAEC), institució que s’encarregaria de fer valer les titulacions com a oficials.

El 1960 va ser guanyador del premi Ramon Llull en els Jocs Florals organitzats a Buenos Aires amb l’obra Visió històrica dels països de llengua catalana. Una obra que va presentar amb els segells de la censura franquista quan li van prohibir publicar-la a Catalunya. Més endavant va publicar altres obres com ara Qüestions de filosofia i Ausiàs March, glòria de València.

Per tal d’estimular la lectura entre els infants i joves, el 1961, basant-se en la popular revista dels anys trenta En Patufet, va fundar, juntament amb Ramon Fuster, Pere Albages, Maria Novell i Jaume Ciurana, la revista Cavall Fort, amb caràcter col·lectiu i sense afany de lucre. El seu primer número va sortir publicat el 24 de desembre d’aquell any, i de llavors ençà, ja se n’han publicat més de 1.000. Hi han passat autors com ara Joan Miró, Francesc Vila, Pere Calders i Antoni Tàpies, i han aconseguit introduir dins la cultura catalana personatges tan entranyables com en Jan i Trencapins, Els Barrufets, en Massagran i l’Ot el Bruixot. Tremoleda en va ser el director fins al 1979, quan va ser substituït pel lingüista Albert Jané. Des del seu inici i fins avui, la revista ha estat guardonada amb una multitud de premis, entre els quals hi ha la Creu de Sant Jordi (1987) i el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana (2011). D’altra banda, juntament amb Martí Olaya, va iniciar els Cicles de teatre infantil Cavall Fort, unes jornades de gran èxit, i on ell va escriure mitja dotzena d’obres premiades i estrenades, com Dos branquillons a guisa de violí, Ha fugit un cavall o Planta cara!.

Va ser promotor de la gramàtica Signe i del Faristol, que posteriorment van ser utilitzades com a eines de treball pels alumnes de les escoles del país; va ser uns dels impulsors de la Nova Cançó, traduint cançons de moda al català, i fins i tot escrivint alguna lletra, com la que va guanyar el Festival de Música Mediterrània, Mallorca feliç encara i que va ser interpretada per Salvador Escamilla, i va intervenir de manera activa en la campanya de divulgació de la col·lecció Club dels novel·listes i en la col·lecció de discos de sardanes Clàssics de la sardana. Per Tremoleda, aquesta dansa no era un simple espectacle, sinó una activitat nostrada que calia conservar viva i al carrer.

L’any 1992 la Generalitat de Catalunya el va reconèixer amb la Creu de Sant Jordi per la seva aferrissada defensa de la identitat catalana a través de difondre el coneixement de la llengua entre els joves. L’any 2008, l’historiador i polític Joaquim Ferrer va publicar-li una biografia titulada Josep Tremoleda, Plantar cara a la por.

Entre les moltes frases que Tremoleda va plasmar al llarg de la seva vida: “El meu partit és Catalunya; el meu deure i el meu dret, treballar per reconstruir allò que ens pertany i ens han volgut aniquilar.” Una sentència que el defineix a la perfecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona