Arquitectura

ARQUITECTURA

Barcelona serà un laboratori d’investigació arquitectònica els pròxims dos anys

Barcelona torna a somiar en gran amb la preparació del Congrés Mundial d’Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA), que se celebrarà del 28 de juny al 2 de juliol del 2026. Aquest dimecres s’han trobat al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac) els organismes i les administracions públiques involucrades en l’esdeveniment per beneir la proposta guanyadora del concurs de comissariat dels continguts, Becoming. Arquitectures per a un planeta en transició, liderada per un equip de set arquitectes: Mariona Benedito, Pau Bajet, Maria Giramé, Tomeu Ramis, Pau Sarquella, Carmen Torres i José Zabala.

Falten dos anys, però el projecte s’activa ara mateix. “És una oportunitat per convertir Barcelona en un laboratori de recerca arquitectònica”, han remarcat els comissaris, que duran a terme el seu pla de treball amb l’acompanyament de 66 investigadors, tots estimulats per un repte: “la transformació curosa de la realitat existent”. Els temes a tractar són múltiples, des de com podem procurar per la coexistència planetària humana i no humana fins a les noves formes de viure distants de les polítiques extractivistes dels recursos de la natura.

La vicepresidenta de la UIA, Teresa Táboas, ha dit que “junts podem aconseguir un futur més sostenible per al planeta i la humanitat” i que el congrés “serà una fita a escala global pel debat, la reflexió col·lectiva i la recerca de solucions”. El degà del Coac, Guillem Costa Calsamiglia, ha destacat “el paper fonamental de l’arquitectura com a disciplina capaç de transformar l’entorn assumint els reptes dels nostres temps”. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha recordat que Barcelona ja va allotjar el congrés el 1996, en plena ressaca olímpica, presumint llavors de l’anomenat “model Barcelona”. Segons Collboni, l’arquitectura barcelonina i catalana d’avui “és un referent de primer nivell internacional” i pensa que el gran acte del 2026 tornarà a fer-ho evident.

També ha avalat el congrés la consellera de Territori, Ester Capella, que l’entén com un revulsiu per entomar “els desafiaments socials, climàtics i tecnològics contemporanis des de l’arquitectura”. La presidenta del Consejo Superior de los Colegios de Arquitectos de España (CSCAE), Marta Vall-llossera, ha valorat que des de Barcelona s’estigui abordant “una innovació dels formats i les temàtiques dels congressos d’arquitectura”. En aquest sentit, és el primer cop que es convoca un concurs per escollir el comissariat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA