Música

música

Xiula: cançons divertides sobre temes seriosos

El grup estrenarà aquest dissabte a l’Auditori de Girona el nou disc i espectacle, ‘Babynova’

La creació d’una “personeta” en base als valors propis, d’una nova vida com si es tractés d’un “Frankenstein posat en el moment actual”, el de l’omnipresent intel·ligència artificial. D’aquest tema, que no fa tant era ciència-ficció i ara ja és ciència i punt, parla Babynova, la cançó que obre i dona títol al nou disc del grup barceloní de música familiar i educativa Xiula, en el qual es troben reflexions com aquesta, potser més pròpies d’un tractat d’introducció a la filosofia: “Només vull crear la vida en un món que és de mentida.”

“Ens hem vist capaços d’entomar temes molt difícils”, explica Jan Garrido, un dels quatre membres del nucli dur de Xiula, juntament amb Rikki Arjuna, Adrià Heredia i Marc Soto –en directe són un septet–, sobre el seu sisè disc en dotze anys d’impecable trajectòria artística. Entre els temes “difícils” hi ha, evidentment, si és lícit o no crear una vida artificial, “un bebè a mida”, però en el disc hi ha també cançons que tracten el tema de la mort i el dol (Dol i fa sol, convertida en un curt documental premiat a l’In-Edit), de la descoberta de la pròpia sexualitat (M’estimo bastant, un títol que juga amb el d’un èxit anterior del grup: T’estimo bastant), els abusos sexuals (El meu cos és meu), la separació dels pares (Nous i panses), les malalties (Mal malalt), la frustració competitiva (Himne dels perdedors), les complexes relacions fraternals (Germans de sang) i la temible adolescència (No em ratllis). Al llarg de catorze cançons, el disc transita per tot tipus de temàtiques, algunes també més pròpies del costat més gamberro de Xiula , com ara Roots, que en realitat parla simplement de rots, i Paraulotes, amb la seva tornada infal·lible: “Mecagun les paraulotes.” Al final, però, la cançó Vida clou amb una certa transcendència el disc i la gran qüestió plantejada a Babynova , reforçant així el sentit com a obra conceptual de l’àlbum, amb la seva coberta blanca en CD, que cada nen o nena pot personalitzar amb l’empremta única de la seva pròpia mà. En resum, “ve la vida i sé que no es pot fer a mida”, conclou el disc, darrere del qual hi ha moltes hores d’assajos però també de reflexió sobre el contingut de les cançons, com correspon a un grup en què hi ha uns quants músics que paral·lelament també treballen en l’àmbit de la pedagogia i l’educació social.

En el nou disc Xiula ha aplegat un bon grapat de col·laboradors: Los Manolos, Helena Miquel (Delafé y las Flores Azules), El Pony Pisador, Joan Garriga i Maruja Limón fan aportacions a un disc que, en la línia habitual del grup, tracta temes seriosos amb cançons divertides que guanyen molt en els seus trepidants directes. Babynova es presentarà en format de concert teatralitzat als principals teatres i auditoris de Catalunya, començant aquest dissabte, 30 de desembre, per l’ Auditori de Girona (18 h). Després vindran Olesa de Montserrat, Reus, Sant Cugat, Barcelona, Manresa, Sabadell, Cornellà i Lleida. De moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA