Cultura popular

Cultura popular

Passió nipona pels gegants

Un japonès enamorat dels gegants d’Olot ha obert una botiga amb el seu nom, on ven elements relacionats amb aquestes figures

A l’establiment de Tòquio, també s’hi poden trobar altres objectes de la cultura catalana

Els gegants d’Olot són l’element més cohesionador i més identitari de la ciutat. Des de fa més de 200 anys –les figures actuals tenen 136 anys, però ja hi ha documentats gegants a mitjan segle XVII–, la veneració per aquestes figures ha passat de generació en generació. Són uns elements amb els quals tothom s’identifica. Difícilment cap ciutadà de la capital de la Garrotxa ho nega.

Ara, però, aquesta febre pels gegants d’Olot ha arribat al Japó amb en Kazuomi Sugiura, un japonès enamorat d’aquestes emblemàtiques figures fins al punt d’obrir la botiga del districte de Koto de Tòquio amb el nom dels gegants d’Olot en el rètol comercial. En el seu web explica que el nom de la botiga fa referència a uns gegants d’un “poble de muntanya prop de Barcelona” i que el nom va ser agafat del que ell anomena “la Festa dels Gegants”, que s’hi celebra amb referència a les Festes del Tura d’Olot.

A la seva botiga, en Kazuomi té gegants d’Olot elaborats amb diferents materials i mides, sempre de professionals i establiments comercials de la capital garrotxina. Hi ha el gegant i la gegantessa de goma vinil per a decoració i també perquè hi juguin els més petits, els de paper maixé, samarretes amb les seves imatges, etc.

De fet, la passió d’en Kazuomi pels gegants olotins és la mostra més palpable de l’admiració que té per altres elements de la cultura popular olotina i també catalana. A la seva botiga hi ha reproduccions de les figures del Drac del Carme i del Pollastre de la plaça Palau d’Olot –molt populars durant les Festes del Carme de la ciutat–; titelles dels cavallets, que també surten juntament amb els gegants per Corpus i per les Festes del Tura; figures de pessebres artesanes, molts de caganers; joies també fetes a mà, totes de botigues olotines; barretines, i, entre moltes altres coses, fins i tot ratafia Russet. L’oferta d’en Kazuomi es completa amb tot un seguit de marxandatge relacionat amb Barcelona i el modernisme arquitectònic català.

Tallats

La relació d’en Kazuomi amb Olot no és casual. El japonès va conèixer un olotí durant una estada a Anglaterra i es van fer molt amics. Després d’una primera visita a la capital garrotxina, en van venir d’altres, durant les quals va conèixer bé la faràndula, sobretot la de les Festes del Tura. Fa pocs dies, en Kazuomi ha rebut la visita de l’Arnau Brosa i la seva companya, la Cristina Soler. Ell havia estat el flabiolaire que acompanya els gegants d’Olot durant les seves sortides al carrer. Brosa va descobrir que, entre les diferents fotografies de la faràndula, n’hi ha una amb ell com a protagonista.

El propietari de l’establiment no en té prou i ja té previst ampliar l’oferta catalana de la seva botiga. Ara, obrirà un bar que s’anomenarà Carruatge, on vol oferir tallats, una beguda molt popular a Catalunya, però desconeguda i que no es pot trobar al Japó. A part de fer negocis, doncs, en Kazuomi s’està convertint en un bon ambaixador de la cultura popular d’Olot i de la resta del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid