Cultura popular

Reus, amb reptes pendents

El Mercadal veu el primer 5de9f de l’any, completat pels Verds; un nou 2de8sf carregat per la Colla Vella, les tripletes màgiques de Capgrossos i Jove de Tarragona i la frustració dels Xiquets de Reus

La diada del Mercadal de Reus, que se celebra cada dos anys, veu edició rere edició com les cinc colles que hi actuen ho donen tot.

Els Castellers de Vilafranca van ser els que van estrenar carta amb el cinc de nou amb folre, que encara no s’havia vist a cap plaça enguany descarregat i que van suar de valent amb una defensa titànica d’un castell que tothom donava per perdut. Però van serrar les dents i el van salvar davant l’estupefacció de tothom.

El cinc arribava després de la tercera torre de nou amb folre i manilles completada enguany pels vilafranquins (després d’un intent desmuntat). Una torre que tampoc va ser perfecta, ni de bon tros, però que mostra com li tenen confiança a un castell que sempre ha estat la seva bandera i que enguany és car de veure.

En tercera ronda van descartar més estrenes (es parlava del quatre de nou sense folre) i van optar per tancar la diada amb el quatre de nou amb folre, també força treballat. Sense pilar de mèrit, però, van tancar la jornada contents pel pas fet i sobretot per no haver caigut.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va sortir amb dos grans castells a la butxaca, però a mitges. Els rosats van obrir la diada amb la seva construcció insígnia: el quatre de nou amb folre i el pilar, que va començar a treballar des de bon principi i, un cop carregat, quan el pilar es va quedar sol, amb un folre tocat, l’espadat va cedir.

Tot i la caiguda, tenien clar que volien descarregar una vegada per totes el dos de vuit sense folre que havien deixat en carregat per Sant Fèlix. Després d’uns assaigs prometedors, el dos va pujar millor que el del dia 30 d’agost i el van carregar amb el que semblava relativa facilitat, però a la sortida dels dosos va petar i es va demostrar com és la bèstia indomable.

Després de dues caigudes, els de Valls van decidir tancar la diada de manera més plàcida amb el quatre de nou amb folre i a la ronda de pilars van completar el de set amb folre.

La Colla Jove i els Capgrossos de Mataró van sortir amb la tripleta màgica a la butxaca i sense cap caiguda, però prenent nota del que els falta fer la resta de la temporada.

Els tarragonins es trobaven a plaça quinze dies després de Santa Tecla i potser per aquesta aturada van executar un tres i quatre de nou treballats, nerviosos. El cinc de vuit, però, sense problemes, i també van anotar-se un nou pilar de 6.

Els Capgrossos de Mataró havien anunciat la intenció de plantar la gamma extra a Reus amb la torre de nou amb folre i manilles, però finalment la van descartar per falta de camises. Els blaus, però, van signar la millor actuació des de l’inici de la seva temporada amb el tres i quatre de nou amb folre i el cinc de vuit.

Els que van sortir decebuts del Mercadal van ser els Xiquets de Reus. En primera ronda van plantar un excel·lent dos de vuit amb folre, però, a partir d’aleshores, la diada se’ls va torçar. El tres de nou amb folre de la segona ronda va cedir en entrar la canalla, amb la mala sort que van tenir diverses baixes que no van deixar-los seguir amb el programa previst ni de bon tros. De fet, van haver de baixar dos pisos i cloure el Mercadal amb el quatre de set i el quatre de set amb l’agulla, dues construccions que mai els hauria agradat portar a aquella plaça.

Diada del Mercadal, doncs, que no només va mostrar l’estat de forma de les colles sinó, també, els reptes que els queden en aquest últim tram de temporada.

LA XIFRA

4
Gammes extra
que es van veure dissabte a la diada del Mercadal de Reus
Altres actuacions

Dissabte

Guissona

Minyons de Terrassa:

3/8, 4/8, 5/7

Nens del Vendrell:

5/7, 4/7, 4/a

Margeners de Guissona:

4/7, 3/7xs (c), 5/6

Castellers de la Sagrada Família:

4/7, 3/7, 5/6

Diumenge

Sabadell

Castellers de Sabadell:

4/8, t/7, 5/7

Moixiganguers d’Igualada:

3/8, 4/8, 7/7, p/6

Castellers de la Vila de Gràcia:

7/7, 5/7



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA