Arts escèniques

Diada 2023

La llengua, protagonista de l’acte central de la Diada

A l’espectacle hi han participat artistes dels diversos territoris de parla catalana

La llengua de signes pren protagonisme amb interpretacions a l’escenari

La plaça de Josep Puig i Cadafalch a tornat a ser l’escenari aquest diumenge de l’acte central de la Generalitat amb motiu de la Diada.

L’espectacle d’aquest any, amb les quatre torres de Montjuïc com a teló de fons, ha tingut el català com a fil conductor, posant el focs en la riquesa i la pluralitat de la llengua. Hi han intervingut artistes de diversos territoris de parla catalana per posar de manifest la diversitat sociocultural i d’accents. L’acte també ha reivindicat la llengua de signes, que ha gaudit d’una interpretació integrada a l’espectacle.

A l’esdeveniment, que ha integrat performances lingüístiques, música cantada i projeccions audiovisuals, hi han actuat artistes com Vinyet Morral, Adrià Salas –cantant i compositor de La Pegatina–, Alidé Sans, Pedro Da Costa, el grup cerverí Lasta Sanco, l’artista pionera del reggeton, dancehall i trap en català Neisha, el grup de rumba catalana Arrels de Gràcia, els cantants Miquel Abras, Maria Hein i Samantha Gilabert, la violinista Ana Fernández i el pianista Edu Martínez. La cantant gallega Luz Casal, acompanyada al piano per Josep Maria Baldomà, ha interpretat en català la cançó Paraules d’amor de Joan Manuel Serrat.

El grup valencià Al tall ha estat homenatjat amb la interpretació de la seva cançó D’avui és el cantar a càrrec d’un dels seus fundadors, Vicent Torrent, acompanyat per Pau Alabajos i Anna Villar.

L’actor i dramaturg Jordi Oriol, l’actriu Mercè Arànega i el grup ballet clàssic del Ballet de Catalunya també han pres part en l’espectacle

Vuit corals d’arreu del país –la Lira Ampostina, l’Orfeó Lleidatà, el CordHomes, el Cor de Porcs, la Coral Xalesta, la coral Veus de Can Puig, la coral Veus de l’Estany i la coral de Vozes– han interpretat l’himne nacional, que ha clos l’acte.

Totes les actuacions musicals han estat acompanyades per la interpretació de llengua de signes a càrrec de l’Associació Socio-cultural Encantades. Per primera vegada l’acte ha inclòs les interpretacions en llengua de signes a sobre l’escenari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona