Cultura popular

Cultura popular

L’experiència castellera feta museu

El Museu Casteller de Catalunya, a tocar de l’emblemàtica plaça del Blat de Valls, obre demà a la tarda, després de diversos anys d’endarreriments

Diversos muntatges audiovisuals i immersius fan endinsar el públic en el món de les emocions i els valors dels castells

“Món Casteller és un homenatge a tots els homes i dones que han fet pinya per pujar ben amunt”
“El museu és la seu de totes les colles castelleres de Catalunya i ha de continuar creixent”

Semblava que era la història inacabable però finalment el fet casteller disposarà a partir de demà d’un museu propi. El Món Casteller, Museu Casteller de Catalunya, obrirà al públic, doncs, aquest divendres 8 de setembre a la tarda, al bell mig del centre històric de Valls i a tocar de l’emblemàtica plaça del Blat, quilòmetre zero del fet casteller.

Innovació i tradició

La museografia inclou un ampli desplegament de més de dues hores de material audiovisual repartit al llarg de 22 projeccions, entre les quals destaca un espectacle immersiu únic, però també, entre altres, muntatges de gran format o una proposta singular de videodansa dedicada a la rivalitat castellera, a més de pantalles tàctils interactives que permeten al visitant ampliar coneixements sobre tot el que envolta els castells.

La directora del museu, Míriam Mariné, explica, però, que el material audiovisual és només una part d’una museografia amb la qual es vol convertir el museu, de 2.800 m², “en un centre on es puguin sentir i viure les emocions dels castells”. El recorregut s’inspira en els principis rectors dels castells, glossats per Josep Anselm Clavé amb el conegut lema “força, equilibri, valor i seny” que, des de fa més de 150 anys, identifica el fet casteller. El visitant s’endinsarà en tres plantes que representen aquests valors.

A la planta baixa el públic ja intuirà parcialment el relat del primer dels grans muntatges, en aquest cas dedicat al “valor”. A la primera planta hi ha la dimensió més humana dels castells, amb la mirada de dues castelleres i dos castellers que conviden a iniciar el viatge per la resta del museu.

A la sala central es concentra el segon acte, dedicat a “l’equilibri i el seny”. Així, al nucli central s’exposen els conceptes bàsics del fenomen casteller i, a través de nodes circulars que recorden pinyes, s’expliquen continguts temàtics més específics, com ara la rivalitat, els valors castellers, les colles internacionals o la tècnica, entre altres aspectes.

També ocupa un espai destacat un particular joc que permet al visitant experimentar part de les sensacions d’aixecar un castell. “Es tracta que el visitant pugui posar-se a la pell d’un casteller i senti tot el que ell sent quan s’alça una construcció”, afirma Mariné.

A més, també es podrà gaudir d’una àmplia cronologia que envolta tota la sala amb la llarga línia del temps dels més de dos segles d’història dels castells, o d’un espai aïllat i immersiu per descobrir les característiques de la música castellera, amb instruments i el so dels diferents tocs de castell.

El recorregut es trasllada a la planta baixa de nou, en el tercer i últim acte, dedicat a la “força”, amb una instal·lació multimèdia immersiva que mostra l’explosió d’alegria, la joia i l’entusiasme quan es culmina un castell, en un muntatge que esdevé el colofó de la visita.

La directora del centre destaca que el museu, a més de l’àmbit de l’exposició permanent, disposa d’un espai específic on es faran també exposicions de caràcter temporal.

Per a l’obertura, aquest espai s’estrena ja amb l’exposició Camises, una proposta artística que mostra les camises de les colles en actiu –més d’un centenar–, que les mateixes entitats han donat al Museu Casteller, i que vol mostrar l’àmplia diversitat del fet casteller. “Tot i estar ubicat a Valls i ser, per tant, un equipament emblemàtic de la ciutat, aquest museu ha de ser casa de totes les colles i tothom s’hi ha de poder sentir identificat”, conclou Mariné.

El museu incorpora també una àmplia proposta d’activitats educatives per a escoles i grups basades en l’aprenentatge del món casteller des dels valors. Aquestes propostes estimularan l’observació i el descobriment, per imaginar, crear i recrear, jugar, manipular o participar.

Per això mateix, a l’espai educatiu del Museu Casteller, un servei amb el patrocini de Repsol, s’hi vol fomentar, de manera divertida, l’educació en valors mitjançant el coneixement, la sensibilització i el respecte per l’entorn cultural i el patrimoni del territori i del món casteller.

El museu oferirà també activitats per a tota la família que combinaran la visita amb jocs dinàmics. Així, el centre museístic sumarà visites que, amb un caràcter lúdic, convidaran a conèixer l’equipament amb estratègies didàctiques i activitats amb les quals els més petits i tota la família participaran en una experiència col·lectiva que incorporarà, a través del joc, els racons i diferents espais del museu.

També incorporarà una àmplia proposta d’activitats educatives per a escoles i grups basades en l’aprenentatge del món casteller des dels valors. Aquestes propostes estimularan l’observació i el descobriment, per imaginar, crear i recrear, jugar, manipular o participar. Per això mateix, a l’espai educatiu del Museu Casteller s’hi vol fomentar, de manera divertida, l’educació en valors mitjançant el coneixement, la sensibilització i el respecte per l’entorn cultural i el patrimoni del territori i del món casteller.

Visita institucional

Tot i que l’obertura no és fins demà, el compte enrere oficial l’han simbolitzat aquesta setmana amb una visita la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Rubén Gaón, acompanyats per la ja nomenada directora del nou centre museístic, Míriam Mariné.

La consellera Garriga ha assenyalat que Món Casteller “és un homenatge a tots els homes i dones que en algun moment de la seva vida han fet pinya per pujar ben amunt”, i ha destacat que el museu és fruit del treball conjunt de les administracions implicades en el projecte.

L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha subratllat que es tracta d’“un museu singular i únic, com ho són els castells, una tradició que és imatge de Catalunya al món i que ens identifica com a país”, i ha remarcat que el nou espai és la “seu de totes les colles de Catalunya”.

A més, ha assenyalat que l’obertura de l’equipament és “tot un èxit”, però ha afegit que només és un pas més, un punt i seguit, perquè ha de ser “un museu viu i, com ho fan els castells, ha de continuar creixent”.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que “la col·laboració de la Diputació de Tarragona al Museu Casteller respon a la plena implicació de la institució amb la cultura de la nostra demarcació i del nostre país”. A més, ha assenyalat que el museu “ha d’esdevenir un nou revulsiu, amb un radi d’acció que arribarà molt més enllà de la ciutat que l’acull i que beneficiarà el conjunt de la demarcació de Tarragona”.

Finalment, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Rubén Gaón, ha afirmat que el museu “ens obre les portes a compartir amb tothom la nostra passió, què fem i com ho fem, quins són els capítols més importants d’una història bicentenària que ens han portat fins on som ara, amb la possibilitat de sentir-se casteller per uns moments”.

Cap de setmana ple d’activitats

L’estrena del museu, que coincideix amb els actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya i l’actuació castellera tradicional de les colles dels Xiquets de Valls a la plaça del Blat del dia 10, conflueix també amb la festa major del centre històric. Per aquest motiu, els actes programats per a l’obertura del Museu Casteller sumen també activitats de la festa major en col·laboració amb les associacions de veïns del Barri Antic i del Portal Nou.

La plaça del nou equipament serà l’epicentre de les activitats familiars, que inclouran contacontes, instal·lacions gegants de jocs de bales i tallers castellers, d’origami o pintacares. La mulassa, el ball de bastons o la presentació de la nova colla sardanista infantil Ocells del Bosc també seran els protagonistes de la programació.

A més, ja a l’octubre, coincidint amb la Fira de Santa Úrsula, també s’han previst noves activitats populars i ciutadanes obertes també a totes les colles del país per tal d’intentar que tothom es faci seu el nou equipament i pugui gaudir-ne després de tants anys d’anhelada espera.

Compra d’entrades
Les entrades per visitar el Museu Casteller de Valls es poden adquirir a través del portal web www.museucasteller.cat a un preu general de 8,80 euros, però hi ha diferents descomptes i bonificacions per a diversos col·lectius. També es pot reservar la visita guiada a l’exposició permanent amb un suplement de 3,30 euros. El museu recomana comprar-les per internet de forma anticipada.

Dècades d’espera

El Museu Casteller obrirà les portes demà a la tarda, gairebé 50 anys després que algú va pensar a crear-lo. Concretament, ho va fer l’historiador vallenc Pere Català, que ho va plantejar el 1977 i el 1978 ja va començar a treballar de valent per posar-hi les bases. El museu no va tenir clar el seu emplaçament fins al 2009; el 2015 es va posar la primera pedra i el 2017 es van acabar les obres de l’edifici. Però encara quedaven anys d’espera perquè l’equipament fos una realitat. I és que cap empresa es va presentar al concurs públic per explotar-lo –la licitació va quedar deserta– i després va venir la pandèmia de la covid-19, que ho va acabar d’aturar tot. A partir d’aquí van venir tot un seguit de problemes burocràtics i balls de dates d’inauguració que mai s’acabaven complint. Però ara tot això ha quedat enrere i el Museu Casteller serà una realitat ja demà amb l’objectiu de mirar cap al futur. Cal destacar, a més, que el Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya estan a punt de signar el conveni que assegurarà el funcionament del museu fins l’any 2026, moment en què es farà un balanç dels quatre primers anys de funcionament i es renovarà el compromís de fer d’aquest museu casteller un espai de referència arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid