Cultura popular

Gamma extra, malgrat tot

La pluja del cap de setmana obliga a reubicar i suspendre diades, la Colla Vella descarrega al Catllar el seu tercer 4d9fp i els Castellers de Vilafranca carreguen el seu primer 4d9fa de la temporada

Aquest cap de setmana totes les mirades estaven posades en les diades del Catllar i l’Arboç, cites tradicionals abans de Sant Fèlix. Però la pluja va fer acte de presència els dos dies, cosa que va suposar canvis en les intencions.

Gamma extra sota la pluja

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella es veien les cares dissabte a la petitíssima però tradicional plaça del Catllar, juntament amb la Jove de Tarragona. Els verds van ser els primers d’actuar i ho van fer descarregant el dotzè tres de nou amb folre de la temporada, de postal, amb el tronc del tres de nou amb agulla, i que servia, per tant, per posar-hi un pilar dins per Sant Fèlix.

Seguidament era el torn de la Colla Vella, que, en veure que començaven a caure gotes, no va voler perdre el temps i va optar per la gamma extra amb el seu tercer quatre de nou amb folre i el pilar. Al Catllar el van treballar sota la pluja, amb patiment però confiança i mostrant, així, segurament, el seu castell de sortida per Sant Fèlix.

En tercer lloc actuava la Colla Jove, que va descarregar un tres de nou amb folre nerviós però solvent. L’últim castell complet que es va veure al Catllar va ser el nou de vuit dels verds, el segon de l’any, que els permet rodar tronc i canalla. Recordem que els vilafranquins hi afegeixen una dificultat extra perquè el fan amb una sola enxaneta. Seguidament, la Colla Vella va fer un intent desmuntat de quatre de nou amb folre i la Jove de Tarragona el mateix però, en aquest cas, del dos de nou amb folre i manilles.

Amb aquestes circumstàncies, i amb les camises ben molles, l’organització i les colles van decidir donar per acabada l’actuació per garantir la seguretat.

Surrealisme i gamma extra a l’Arboç

La diada de l’Arboç havia de celebrar-se diumenge a les 13 h a la plaça de la Vila, però la pluja va fer que, després de diversos debats, es decidís fer-la a l’església. Però quan havien de començar, i amb les colles ja dins el recinte, tampoc es va veure clar per qüestions de seguretat i al final es va decidir sortir a la plaça i aprofitar l’estona que no plogués. Resultat: va començar 45 minuts tard i es va quedar sense ronda de pilars. Tot i així, la plaça va tornar a veure la gamma extra, en aquest cas a càrrec dels Castellers de Vilafranca.

Després de descarregar el tres de nou amb folre en primera ronda, els verds van carregar el seu primer quatre de nou amb folre i l’agulla de l’any –i no el feien des del 2017–, una espina clavada que tenien després d’un intent i de dos intents desmuntats en les últimes diades. El van treballar de valent, defensar fins a l’últim alè, però el pilar, tocat per tota la feinada anterior, va caure sencer. Seguidament, dos intents desmuntats de quatre de nou amb folre per, finalment, completar-lo sota la pluja.

Per la seva banda, la Colla Vella va decidir que es guardava la gamma extra per Sant Fèlix i va completar el tres i quatre de nou amb folre i el quatre de vuit amb el pilar, que va arribar després d’un intent desmuntat de cinc de vuit que no els va convèncer.

La Colla Jove de Tarragona van completar el tres de nou amb folre, el dos de vuit amb folre –després d’un intent desmuntat– i el cinc de vuit i, finalment, els Minyons de l’Arboç només van assolir el tres de sis amb l’agulla. Quan ja eren les quatre de la tarda, amb una intensa pluja, es va suspendre la diada sense pilars.

Cap de setmana, doncs, complicat que deixa encara més obertes que mai les intencions de les colles per la gran diada de Sant Fèlix de dimecres.

LA XIFRA

2
Gamma extra.
Són els castells de gamma extra que s’han vist aquest cap de setmana, un de carregat.
Altres actuacions

Diumenge

Igualada

Colla Joves Xiquets de Valls:

5/8, 3/9f, 4/8, p/7f

Moixiganguers d’Igualada:

7/8, t/8f, 3/8, p/6

Xiquets de Reus:

3/8, t/8f

Diumenge

Matadepera

Minyons de Terrassa:

4/8, 2/8f, 3/9f



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA