Arts escèniques

Tot recordant

Charlie Rivel, el pallasso de Cubelles que va actuar per a Hitler

Després de 40 anys de la seva mort, la figura continua convivint entre l’admiració i la incertesa

El món del circ sol ser poc conegut fora de l’àmbit artístic. A vegades menyspreat i tot. Però si hi ha un clown que ha traspassat totes les fronteres, aquest és Josep Andreu Lasserre (Cubelles, 1893), més conegut pel seu nom artístic, Charlie Rivel.

Els seus números solien anar acompanyats per una cadira i una guitarra, una llarga samarreta vermella i reproduïa tot sovint els udols d’un llop. També destacava el gran domini que tenia del cos, de la força, i sobretot la seva capacitat per la imaginació i l’expressió de l’humor. Tot plegat va fer que Charlie Rivel arribés als teatres d’arreu del món.

La seva família va formar part de diversos circs francesos i ell, quan tenia tan sols tres anys, el 1899, va realitzar la seva primera actuació, en què imitava un home forçut que aixecava pesos de cartó. Tots junts van formar part de les companyies franceses del Cagnac, el Caron, el National de Còrsega i l’Austràlia, fins que van incorporar-se al circ Lambert, establert a les rodalies de París. Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial el circ Lambert va haver de tancar i ells van traslladar-se a l’Alphonse Rancy per actuar al teatre Tívoli de Barcelona. El 1920, juntament amb els seus germans, René i Pau, van passar a denominar-se Andreu-Rivels, nom amb què van començar a viatjar per diversos països europeus i sud-americans i amb el que van assolir un gran èxit i popularitat. A causa d’algunes divergències, Rivel va acabar abandonant el grup per començar una carrera en solitari.

És en aquest punt de la història que algunes fonts documenten que el 1935 va viatjar a Alemanya a treballar pel departament de propaganda del Tercer Reich. Va triomfar a Berlín i va mantenir amistat amb el mateix Adolf Hitler i Joseph Goebbels. Altres fonts apunten que Rivel era a Alemanya quan el va sorprendre l’esclat de la Segona Guerra Mundial i es va veure forçat a treballar a favor del nazisme per protegir a la seva família.

Els anys 50 retorna a Barcelona i reprèn la seva activitat artística. Va ser la gran estrella del Circ Price i el 1971 va participar en el film I Clowns de Federico Fellini. El 1983, tot i les crítiques pel seu passat, és guardonat amb la Creu de Sant Jordi pel que va representar com a artista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA