Cinema

audiovisual

El cinema català bat el rècord de produccions d’aquest segle

Es va arribar a les 98 films, segons dades de l’Acadèmia del Cinema Català

Aquest vespre se celebra la tradicional Festa d’Estiu al Jardí Botànic de Barcelona, a Montjuïc

Durant l’any 2022 es van qualificar 98 produccions amb participació catalana, un 21% més que el 2021 i la xifra més alta del segle XXI. El sostre el marcaven fins ara els 95 títols enllestits durant el 2010. L’Acadèmia del Cinema Català ha fet balanç avui de l’any passat coincidint amb la tradicional Festa d’Estiu, que se celebra aquest vespre al Jardí Botànic de Barcelona, a Montjuïc.

Aquesta xifra històrica s’ha d’emmarcar en un context de creixement generalitzat a tot l’Estat després dels primers resultats negatius que va provocar la pandèmia. No és l’únic valor positiu. Aquestes mateixes 98 produccions han aconseguit fins al dia d’avui una taquilla de 4’04 milions d’euros, que triplica la xifra de l’any anterior. Tot i que la ficció quasi duplica els espectadors i el documental els multiplica per tres, el gran salt el marca l’animació, que passa de 316 a 1.793.525 espectadors, gràcies sobretot al gran èxit de Tadeu Jones 3: La taula maragda.

Les produccions catalanes han aconseguit un 28% del total d’espectadors de les pel·lícules de producció espanyola a l’Estat, fixat en 14’27 milions d’euros. El pes relatiu de la producció catalana respecte del total estatal del 2022 és d’un 30,5%, xifra que millora tímidament la del 2021, però que es manté lluny del 48% del 2010. L’acadèmia també ha fet públic que un 56,1% dels films catalans qualificats el 2022 eren ficció, un 41,8%, documentals, i el 2%, animació.

La catifa vermella de la Festa d’Estiu donarà la benvinguda aquest vespre a la collita del darrer any i al cinema que vindrà, amb directores com Elena Martín, Elena Trapé, Celia Rico o Sílvia Munt. S’hi esperen també intèrprets com Vicky Luengo, Malcolm McCarthy, Laia Manzanares, Iván Morales, Aina Clotet, Bruna Cusí, Mireia Ros o Ander Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència