Patrimoni

patrimoni

El Panteó de Roma deixarà de ser gratuït

A partir de l’1 de juliol es cobraran cinc euros per visitar-lo

“És per un motiu ètic, si una cosa val, cal pagar-la”, diu el ministre de Cultura italià

El Panteó d’Agripa, un dels monuments més visitats d’Itàlia, deixarà de ser gratuït a partir de l’1 de juliol: per visitar-lo es començaran a cobrar 5 euros, ha explicat avui el ministre de Cultura italià, Gennaro Sangiuliano, en declaracions recollides per Efe. Sangiuliano ha detallat que els diners recaptats es destinaran a menjadors socials i serviran per afrontar les obres de reestructuració i manteniment de l’edifici. També es crearà un museu a la part posterior. “És un motiu ètic, si una cosa val, cal pagar-la”, ha afegit el ministre.

Des de fa anys es debat sobre si fer pagar l’entrada al monument, un dels pocs gratuïts a la Ciutat Eterna. Però fins ara sempre s’havia desestimat, entre d’altres motius perquè el Panteó es va convertir en l’església de Santa Maria dels Màrtirs i és panteó dels reis italians. Tot i això, el nou govern italià, ara liderat per Giorgia Meloni, ha aconseguit el consens amb la Diòcesi de Roma i l’Ajuntament de la capital italiana.

El 70% dels beneficis recaptats per la venda d’entrades seran per al ministeri de Cultura, que s’encarregarà de netejar-lo i conservar-lo, mentre que el 30 % restant anirà a les arques de la Diòcesi romana, que destinarà part dels ingressos a accions benèfiques i altres temples.

El Panteó, pràcticament intacte malgrat els seus dos mil·lennis d’història, és fruit d’una remodelació que l’emperador Adrià va fer entre els anys 118 i 125 dC a un temple dedicat als déus, erigit pel general Marc Agripa entre el 25 i 27 aC. L’any 608 dC el papa Bonifaci IV va fer d’aquest edifici un temple cristià després de dipositar al seu interior les restes de nombrosos màrtirs.

Es tracta d’una de les principals fites per als turistes, atesa la monumentalitat, la imponent cúpula i la situació, enclavat en ple cor de la Ciutat Eterna. A més, acull les tombes d’importants figures com el pintor renaixentista Rafael, així com els reis d’Itàlia Víctor Manuel II, el seu fill i successor Umberto I de Savoia i la seva dona, la reina Margarita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid