Cinema

Crítica

cinema

Homosexualitat amagada

Ressegueix la història d’una obsessió amb un punt de preciosisme

Continuen estrenant-se entre nosaltres pel·lícules presentades l’any passat a Canes quan és a prop la nova edició del festival. Misteris o, més aviat, problemes i dubtes de la distribució per trobar un forat en les sales d’exhibició a propostes amb una recepció incerta, com ara La mujer de Tchaikovsky , l’última pel·lícula del rus Kirill Serebrennikov, exiliat a Alemanya des de primers del 2022 a causa de la seva oposició a Putin. Anteriorment havia estat condemnat per malversació de fons públics, en relació amb la gestió del Teatre Gógol de Moscou: el director teatral i cinematogràfic sempre ha dit que els seus problemes amb la justícia es deuen a la seva crítica respecte al règim de Putin.

El cas és que La mujer de Tchaikovsky va encetar la competició de la secció oficial del fins ara últim festival de Canes, on Serebrennikov hi havia presentat abans l’esplèndida Leto, sobre l’emergència del rock als anys vuitanta a l’aleshores Leningrad com una forma de dissidència respecte al totalitarisme de l’URSS, i La febre de Petrov, una pel·lícula volgudament confusa per reflectir el malestar a la Rússia de Putin. En aquesta ocasió, Serebrennikov aporta un film d’època, pictòricament ambientat a finals del segle XIX, centrat en una dona, Antonina Miliukova, que va enamorar-se del compositor i va aconseguir casar-s’hi: accedint-hi, ell va voler amagar la seva homosexualitat? Txaikovski va rebutjar aviat l’esposa, però ella va resistir-se al divorci.

El film ressegueix la història d’una obsessió. És possible que el director vulgui fer present l’homosexualitat de Txaikovski en contra del fet que és amagada o relativitzada en l’homòfoba Rússia actual. Tanmateix, no acaba rabejant-se en el sofriment d’una dona? Això mentre l’ambientació és brillant, però amb un punt de preciosisme que, no sempre acordat amb el contingut dramàtic, pot arribar a saturar.

La mujer de Tchaikovsky
Director: Kirill Serebrennikov. Intèrprets: Alyona Mikhailova, Odin Lund Biron, Miron Fedorov, Nikita Elenev.
Rússia, 2022


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid