Llibres

Gonzàlez Fabra publica un exhaustiu estudi sobre l’òpera a València

Ernest Gonzàlez Fabra (València, 1961) és un reputat estudiós de temes relacionats amb la història i la música. El seu darrer treballa és L’òpera oblidada. Crònica de l’òpera a València en el temps de Ferran VII (1801-1833), publicat per L’Institut Valencià de Cultura.

És un estudi històric exhaustiu del gènere operístic al llarg de 30 anys, període que va suposar una evolució i consolidació sorprenents de l’òpera a València. Va ser una època en què “a València, l’òpera va estar a punt de desaparèixer, però en tres dècades va recuperar la puixança de la qual havia gaudit i va acabar formant part del circuit líric europeu”, explica l’autor.

“Paradoxalment, una societat endarrerida –però de dinamisme creixent– va ser capaç de reviscolar la representació i inaugurar el teatre d’òpera més important de l’estat espanyol al final del regnat de Ferran VII”, afegeix. “L’art operístic es va veure interromput contínuament per les revoltes polítiques, la guerra, les epidèmies, les parades pel calendari litúrgic i el dol per la mort de membres de la reialesa”. A més, l’òpera havia de sobreviure a la censura, les càrregues fiscals, la Inquisició i la imposició legal del castellà com a llengua escènica, que van condicionar la forma i l’extensió del gènere.

Ernest Gonzàlez Fabra documenta en les 388 pàgines del llibre fins a 400 representacions, entre el 1801 i el 1833, descrites en el seu context històric i analitza l’arribada de l’opereta francesa abans de la invasió napoleònica, la fi de les obres classicistes i l’esclat del rossinisme.

En el moment de la mort del rei l’òpera es trasllada de la vella sala de la Botiga a la Balda al Teatre Principal. Aquest trànsit va coincidir amb l’eclosió de l’òpera belcantista en la llengua original i el retorn a València d’artistes italians de primer nivell, que van consolidar l’art líric com un fenomen molt rellevant en la vida social i cultural valenciana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona