Cinema

El multivers dels Oscar

‘Tot a la vegada a tot arreu’, que transcorre en molts universos paral·lels, nominada a onze estatuetes. ‘Almas en pena en Inisherin’ també s’entreveu com a favorita

Les nominades a l’Oscar a la direcció són les cinc mateixes finalistes de guió original
L’alemanya ‘Sin novedad en el frente’ i ‘Los Fabelman’, de Spielberg, són també favorites

La pel·lícula independent Tot a la vegada a tot arreu , que narra l’aventura salvatge d’una emigrant xinesa als Estats Units a través de diverses dimensions de la realitat, ha confirmat les bones sensacions en la cursa dels Oscar d’aquest any i ha aconseguit onze nominacions, incloses les de millor pel·lícula i direcció. Codirigit per dos cineastes poc coneguts, Dan Kwan i Daniel Scheinert, el film té com a protagonistes Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis i Ke Huy Quan. Se situa al davant de dos films de perfil ben diferent que acumulen nou nominacions: Almas en pena en Inisherin , una història de Martin McDonagh que explora la part ombrívola de l’ànima irlandesa, i la producció alemanya de Netflix Sin novedad en el frente , adaptació del clàssic de Remarque sobre la Primera Guerra Mundial. Elvis , film biogràfic sobre el rei del rock de l’australià Baz Luhrmann, té vuit nominacions.

Dels quatre films esmentats, només dos competeixen pels dos màxims guardons, pel·lícula i direcció: Tot a la vegada... i Almas en pena... Steven Spielberg sembla que torna a tenir possibilitats en la 95a edició dels Oscar: és finalista en aquestes dues categories, amb la pel·lícula autobiogràfica inspirada en la seva infantesa Los Fabelman , amb un total de set nominacions.

Des que es nominen fins a deu títols a millor pel·lícula, és la categoria de direcció la que sol marcar els favorits de la nit. També aspiren als dos grans premis Todd Field, pel film protagonitzat per Cate Blanchett Tár (cinc nominacions), i el suec Ruben Östlund, per El triángulo de la tristeza, la Palma d’Or de Canes (tres nominacions). Sorprenentment, les cinc pel·lícules nominades a millor guió original són les mateixes finalistes que en la categoria de direcció.

Les primeres impressions fan pensar que el guanyador sortirà entre McDonagh (ja beneït per l’Acadèmia de Hollywood amb Tres anuncios en las afueras), Steven Spielberg (té tres Oscar de 22 nominacions) i els joves nascuts a finals dels vuitanta Dan Kwan i Daniel Scheinert, coneguts com “els Daniels”. Però mai se sap. L’Acadèmia, amb prop de 9.500 membres amb dret a vot, té un punt d’imprevisible. El film coreà Parásitos sols estava nominat a sis Oscar i en va guanyar quatre d’importants. CODA, “un telefilm de sobretaula”, com va dir Jaume Figueras en aquestes pàgines, només tenia tres nominacions i va guanyar l’Oscar al millor film.

Els dos títols més comercials que apareixen en la llista són Top gun: Maverick, finalista en sis categories, i Avatar: el sentit de l’aigua (quatre nominacions). Totes dues aspiren a l’estatueta més preuada, la de millor film.

Les previsions s’han complert amb Argentina, 1985, nominada a millor pel·lícula internacional, però tindrà una dura competència amb Sin novedad en el frente. Concursen amb Close (Bèlgica), Eo (Polònia) i The Quiet Girl (Irlanda).

Brendan Fraser sembla sortir com a favorit a millor actor pel paper d’obès mòrbid a La ballena, un gran treball, molt del gust dels acadèmics, però Colin Farrell (Almas en pena en Inisherin), sense cap Oscar en la seva llarga carrera, no li ho posarà fàcil. Austin Butler (Elvis), Paul Mescal (Aftersun) i Bill Nighy (Living) són els altres nominats. En la categoria d’actriu principal, hi haurà un duel entre actrius veteranes, com ara Cate Blanchett (Tár) i Michelle Yeoh (Tot a la vegada a tot arreu), i les intèrprets de mitjana edat Andrea Riseborough (To Leslie) i Michelle Williams (Los Fabelman). També s’ha colat a la llista l’actriu cubanoespanyola Ana de Armas pel seu paper de Marilyn Monroe a Blonde. En els apartats dels actors secundaris, hi destaquen les tres nominacions per a Tot a la vegada a tot arreu (Jamie Lee Curtis, Stephanie Hsu i Ke Huy Quan) i les tres d’Almas en pena en Inisherin (Brendan Gleeson, Barry Keoghan i Kerry Condon).

Les nominades a millor llargmetratge animat són Pinocho de Guillermo del Toro, El gat amb botes: l’últim desig, La bèstia del mar, Red i Marcel the shell with shoes on.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona