Cinema

Música, alegria i llàgrimes

La gala dels premis Gaudí va recuperar el format clàssic, amb escenari frontal i platea, i va disposar de música en directe d’una orquestra simfònica

Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, havia anunciat “la gala més musical que hem tingut mai”, i des del primer minut es va complir: la Franz Schubert Filharmonia va obrir la gala, amb l’èpica de la música de cinema interpretada per una orquestra simfònica sencera.

L’actriu, presentadora i còmica mallorquina Llum Barrera va iniciar les seves intervencions amb el clàssic monòleg amb bromes, en què va saludar els equips de les principals pel·lícules nominades. També va fer broma amb Pere Aragonès, que va ser al mateix MNAC dijous amb el president francès, Emmanuel Macron, i Pedro Sánchez, i li va preguntar: “És simpàtic el francès?” Després va recordar que fa 15 anys, quan es van crear els premis Gaudí, hi havia crisi econòmica, retallades de pressupost d’educació i sanitat... Una situació no tan diferent de la que vivim actualment. Tampoc no han canviat gaire altres temes: Llum Barrera va subratllar que era la cinquena vegada que una dona presentava els Gaudí en 15 edicions. “Volem que se’ns escolti més i que reflexionem sobre els comportaments masclistes” que són “violència en majúscules”.

El primer premi va ser per a la direcció de producció d’Alcarràs i va avançar una nit triomfal per a la pel·lícula de Carla Simón, tot i que tampoc va arrasar. Àlex Brendemühl va agrair que li donessin el premi, després de diverses nominacions: “Perquè no em surt gaire bé la cara de pòquer si guanya un altre”. Ángela Cervantes va recollir el guardó a millor actriu secundària per La maternal i va reivindicar la feina dels serveis socials i la necessitat de suport per a les mares adolescents. La seva companya Carla Quílez, primera guanyadora del nou premi a la interpretació revelació, va oferir el discurs més sentit, entre llàgrimes, amb agraïments a l’equip, la família. En el moment de tancar aquesta edició quedaven els premis més importants per lliurar.

Villaronga, en el record de tots

La primera referència a Agustí Villaronga, molt present durant tota la gala, va ser durant la interpretació de fragments de bandes sonores que va oferir l’orquestra simfònica al principi de la gala. Llum Barrera també va tenir un record per al cineasta en la seva primera intervenció, rebuda amb una ovació pels 1.300 assistents a la gala. Va recordar les pel·lícules premiades del cineasta, mallorquí com ella, i va acabar amb: “Moltes gràcies, Agustí, i bon viatge!”

Judith Colell va dir en el seu discurs que “ha mort un dels grans, potser el més gran”, i va demanar: “Que aquesta gala estigui dedicada a ell, allà on sigui, que tota la família del cinema català estiguem aquí homenatjant-lo.” El públic va respondre aplaudint i es va posar dempeus, amb la presidenta de l’Acadèmia visiblement emocionada. També va ser recordat en els agraïments, com ara el de Sergi Dies, premi Gaudí pel muntatge d’‘Un año, una noche’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda