Cinema

Crítica

cinema

Un ‘thriller’ polític

Entre l’agost del 2000 i el juliol del 2001, en què va ser detingut per la policia, Saeed Hanaei va matar a Meixad, una de les ciutats sagrades de l’Iran, setze prostitutes amb el convenciment que no era un assassí, sinó un executor moral de dones pecaminoses i vicioses. Així ho va declarar en el judici, que va condemnar-lo a mort, mentre religiosos i una part de la societat iraniana l’exaltaven com un heroi purificador. Hanaei, que treballava de paleta, s’enduia les víctimes a casa seva, les estrangulava i en llençava els cadàvers en descampats. El 2002, Ali Abassi va marxar de l’Iran per estudiar cinema a Suècia i després a Dinamarca, països que han produït les seves pel·lícules. Però el director, nacionalitzat danès, no va oblidar l’assassí aranya i n’ha fet un film que, amb la forma d’un thriller, denúncia el masclisme ferotge al seu país d’origen, on, com pot suposar-se, no va poder rodar: ho va fer en un lloc de Jordània.

Holy Spider alterna el punt de vista de l’assassí amb el d’una periodista (excel·lent interpretació de Zar Amir-Ebrahimi) que no només investiga el cas, sinó que vol posar un parany al criminal mentre la policia no sembla que faci res per atrapar-lo. Creant tensió, però forçant la versemblança de certes situacions, Abassi no juga a l’intriga pel que fa a l’autor dels crims perquè, al capdavall, vol fer un film polític. La idea és que el règim fonamentalista iranià culpabilitza totes les dones i posa els seus cossos sota control, vigilància i assetjament: exerceix i abona la violència social contra elles. La repressió actual ho confirma: tanmateix, creix la resistència coratjosa de multitud de dones i força homes.

Holy Spider (Araña sagrada)
Director: Ali Abbasi. Int.: Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani
Dinamarca, 2022


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA