Patrimoni

IMMA BRULL

RESTAURADORA DE 4RESTAURA

“Trobar una portalada com aquesta és excepcional”

“Es veien onze peces a simple vista i al final en vam trobar 37”

“Qui va desmuntar la portalada sabia què tenia entre mans”

Imma Brull i Nuri de Toro, sòcies de l’empresa 4Restaura, van liderar l’equip de cinc restauradors –hi van col·laborar Olivier Mayere, Gemma Illamola i Jsep Vilches– que van extreure les pedres de la portalada romànica que revestien les parets interiors de l’església de Sant Martí de Cassà de la Selva.

Hi havia onze peces localitzades perquè es veien a simple vista, però la sorpresa és que en van sortir moltes més.
Hem recuperat 37 fragments de la portalada romànica de les parets interiors de l’església. Tots trets d’una mateixa franja d’uns dos metres a l’alçada del cor de l’església. Quan vam començar a treure les peces conegudes vam detectar altres fragments del voltant que per les formes ja intuíem que podien ser de la portalada romànica.
És habitual en una actuació com aquesta trobar tants fragments d’un mateix conjunt?
És el primer cop que em passa. Trobar-te una portalada d’aquestes característiques, amb fragments disposats a la paret d’un campanar i tan ben conservats, és excepcional. Segurament van desmuntar la portalada amb la intenció de muntar-la en un altre lloc. Per això ho van fer amb tanta cura i els fragments estan tan sencers. Qui se’n va encarregar ho va fer amb consciència del que tenia entre mans.
Entre les peces retirades ara i les que ja es tenien s’ha trobat gairebé la meitat de la portalada. Intueixen on podrien ser la resta de peces?
Probablement en la mateixa franja de dos metres on hem treballat. És on es veien més peces treballades sense elements figuratius, però que formarien part de l’estructura de la portalada. Vam trobar brancals de les columnes que no vam extreure perquè s’acabava el pressupost. Possiblement cap a l’exterior del campanar n’hi hagi més, però per treure-les cal més infraestructura i temps perquè és un treball delicat. Podria ser que més amunt del campanar hi hagués alguna peça més, tot i que ja hi ha un altre tipus de pedra i una altra disposició lineal de les peces. I també n’hi podria haver de repartides per les parets de les naus, com les primeres que es van trobar, que van sortir en obrir uns finestrals.
Els va sobtar la qualitat dels fragments?
Són d’una pedra molt bona. Qui va aixecar el campanar va deixar a la vista els fragments amb les parts treballades perquè se sabés que hi eren i en el futur es pogués fer el que hem fet ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona