Arts escèniques

Carla Rovira guanya el XII Torneig de Dramatúrgia Catalana

‘El canvi’ i ‘Ja ho deixarem escrit’ seran en el Torneig de Dramatúrgia que es preveu a Buenos Aires

Els participants d’enguany han estat Xavi Buxeda, Carla Rovira, Lola Rosales, David Mataró, Berta Prieto, Víctor Borràs, Yaiza Berrocal i Sergio Serrano

Es manté la unanimitat de les dramaturgues dels últims anys. Carla Rovira va guanyar ahir al vespre la XII edició del Torneig de Dramatúrgia amb El canvi, que van interpretar Anna Alarcón i Yolanda Sey. El finalista és Xavi Buxeda, amb Ja ho deixarem escrit, que van interpretar Maria Rodríguez i Bàrbara Mestanza. Els dos finalistes s’han guanyat una plaça directa per participar en el Torneig de Dramatúrgia de Buenos Aires amb aquest mateix text. Poca broma perquè, ahir al vespre, va perillar la final per culpa de l’apagada a Girona: les actrius van assajar amb la llum dels mòbils. El torneig s’ha fet madur i ja no és indispensable plantejar una comèdia per rebre els vots de l’audiència. De fet, les dues obres finalistes (tot i algun gir còmic) plantejaven dues trobades amargues i prou transcendents.

El canvi, de Carla Rovira, dibuixa una proposta quasi tan insòlita com la d’Austràlia, de la Flyhard. La dramaturga i directora planteja un error de laboratori que comporta un drama entre dues famílies. Rovira, que ha estrenat Exit through the gift shop a Tàrrega, sobre els embarassos de risc, fa plantejar a les mares una situació tan insòlita com temuda per les famílies que acaben d’ampliar el nombre de fills.

Per la seva banda, Ja ho deixarem escrit, de Xavi Buxeda, planteja una trobada fortuïta que desenterrarà una discussió no resolta de feia anys, quan les dues protagonistes celebraven haver acabat la facultat. Buxeda juga a avançar informació als espectadors amb uns “a parts” que exclouen l’altra companya. Les relacions d’amistat es torcen per les pors i, en vista de la inseguretat, sovint es remata amb una coça venjativa (que diverteix i fereix a parts iguals).

I als instituts

També a La Planeta, al migdia, es va celebrar el IV Torneig de Dramatúrgia per a Instituts. En va resultar guanyador l’institut Salvador Espriu de Salt. Hi van votar els quatre instituts i també representants dels tres guanyadors anteriors: l’institut Vallvera, el Salvador Sunyer i Aimeric, i La Salle.

LA XIFRA

8
dramaturgues
han guanyat les darreres vuit edicions del torneig. Només en les quatre primeres edicions es van endur el premi els autors.

Antònia Font, al Temporada Alta 2023

x.c

Ahir, el mateix dia que Temporada Alta tancava l’edició del 2022, el festival va anunciar el primer espectacle per a la del 2023: serà el concert de cloenda de la gira de reaparició del grup mallorquí Antònia Font, que tindrà lloc el dissabte 30 de setembre al recinte de Fira de Girona (20 h, 35 euros). Aquest serà també l’únic concert que el grup liderat per Joan Miquel Oliver oferirà al llarg d’aquesta gira a les comarques gironines. Les entrades ja es van posar ahir a la venda i en poques hores es van superar les 1.000 localitats adquirides. Fins ara, l’únic concert d’Antònia Font previst per a l’any vinent, dins la gira del disc Un minut estroboscòpic, era el programat dins del festival Cruïlla, de Barcelona, el dia 8 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona