Patrimoni

Acabat l’orgue de la catedral amb els 76 tubs de façana

Un concert clou la campanya de l’ADAC Girona per completar aquest instrument

Són ornamentals

La Incantation pour un jour saint opus 64, de Jean Langlais, intepretada per l’organista Sílvia Castillo a l’orgue de la catedral de Girona va cloure ahir al vespre la campanya de l’Ateneu Acció Cultural (ADAC) per retornar a aquest majestuós instrument, que ocupa un part important de la nau del temple, l’acabat final. Ja hi havia hagut intents en la dècada dels vuitanta del segle passat i, gràcies a la campanya Acabem l’orgue de la catedral de Girona de l’ADAC, aquest objectiu es va complir.

Tot i així, l’acte d’ahir va ser protocol·lari, perquè els 76 tubs de façana o de canonge que completaven l’instrument van arribar el passat mes de febrer i ara, doncs, s’han acabat d’instal·lar; per tant, s’ha completat el procés. Representants de l’ADAC van immortalitzar el moment amb el lliurament d’un document emmarcat al representant del Bisbat de Girona, amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i del diputat de Xarxa Viària i Noves Tecnologies de la Diputació de Girona, Jordi Xargay.

La donació de l’ADAC ha estat de 76 tubs, fabricats a Portugal per una empresa alemanya, d’un aliatge d’estany i plom, tot i que distribuïts variant la proporció inicial d’acord amb les propostes dels orgueners. De fet, el material i la distribució és essencial, perquè es tracta dels tubs ornamentals i els que indiquen que aquell gran element de fusta que hi ha a la nau és un orgue, un dels antics més ben conservats d’Europa.

L’acte es va cloure amb el concert de Sílvia Castillo i de Pau Riuró, que, a part de l’obra ja citada, va incloure peces de Bach, Mozart i, entre d’altres, François Couperin i Edward Elgar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona