Arts escèniques

Crítica

teatre

La joia, amb tot, de viure

Al davant del Teatre de Salt, on poc després s’estrenaria el muntatge Moriu-vos, es va instal·lar dijous una exposició de fotografies d’Oriol Casanovas Puigjané amb bells textos d’ell mateix que expliquen històries dels retratats: la dona que, ingressada feia poc en una residència, va patir el confinament per la pandèmia en una solitud extrema; l’home que, amb problemes cardiovasculars, es va sentir atrapat dins d’un pàrquing; la dona que cada dia, al matí, passa un temps feliçment en una platja; la parella que, després d’una vida difícil, se sent lliure cada cop que emprèn un viatge en autocaravana; la pròpia mare del fotògraf, que, havent-ho recordat tot, va perdent la memòria.

Al vestíbul del teatre, una altra instal·lació, en aquest cas de Marta Garcia Cardellach, convidava a mirar per uns forats les imatges de persones grans nues mentre, a través d’uns auriculars, podíem sentir-ne la veus, que expliquen com el desig del plaer i d’estimar es manté viu en el seu cos. És la manera d’abordar un tema per part del col·lectiu Cultura i Conflicte”, que en el seu primer projecte, anomenat Encara hi ha algú al bosc, va fer-nos present el dolor de les dones violades a la guerra dels Balcans a través d’un documental, una instal·lació fotogràfica i un extraordinari muntatge teatral. Va ser també la manera d’entrar en un espectacle que, amb direcció de Joan Arqué i dramatúrgia d’Anna Maria Ricart, denuncia el maltractament social a les persones grans, sotmeses com la resta a una barreja de control i d’entreteniment idiota, però que també les mostra amb els seus desigs, records, fantasies i rebel·lions. Les raons de la denúncia són tan inqüestionables que potser per això el discurs es fa evident. I potser també per això els moments de més plenitud arriben amb la poètica de la memòria i de la imaginació (que passa molt pel personatge encarnat per Imma Colomer, amb tant de teatre damunt seu) i per la joia de viure representada per la dansa, a la qual Sol Picó fa una aportació fonamental amb la seva presència i la direcció coreogràfica. I així Moriu-vos és converteix en un Viviu!

Moriu-vos
Director: Joan Arqué
Teatre de Salt, 10 de novembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona