Arts escèniques

Josep M. Miró, Premio Nacional de dramatúrgia

El misteri reconeix “l’alè poètic” d‘‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’

El dramaturg i director teatral Josep Maria Miró (Prats de Lluçanès, 1977) ha estat distingit amb el Premio Nacional de literatura dramàtica del Ministeri de Cultura per l’obra El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, estrenada a Temporada Alta de Girona i publicada en català per Arola i, en castellà, per Artezblai. El jurat del premi, dotat amb 20.000 euros, ha destacat l’“alè poètic i el domini de les veus teatrals” de l’obra, en què Miró construeix un text coral per a un sol intèrpret (Pere Arquillué) que es nodreix de diverses perspectives al voltant d’un assassinat. “El llibre, a més de tractar una temàtica de rabiosa actualitat, se sustenta en una estructura prismàtica original i d’enorme risc estètic”, precisa el jurat en la seva valoració.

Des d’Itàlia, el dramaturg ha piulat en conèixer la notícia: “Molt feliç per aquest reconeixement i que sigui amb aquest text. Rebo la notícia a Itàlia, emocionat pel premi, agraït al jurat i tots els missatges preciosos que em feu arribar.”

Llicenciat en direcció i dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona i en periodisme per l’Autònoma (UAB), Miró és membre des del 2013 del comitè de lectura del Teatre Nacional de Catalunya (TCN). Entre altres peces, ha escrit també Cúbit, La travessia, Obac, Estripar la terra, Fum, Nerium Park, El principi d’Arquimedes i Gang Bang (obert fins a l’hora de l’Àngelus). Abans del reconeixement del ministeri, havia rebut també el premi Quim Masó de Girona, el Frederic Roda o el Born de Teatre, en tres ocasions: el 2009, per La dona que perdia tots els avions; el 2011, per El principi d’Arquimedes, i el 2021, precisament per El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc.

En l’àmbit periodístic, ha col·laborat a El Matí de Catalunya Ràdio i a Ràdio Nacional d’Espanya, Com Ràdio i El 9 Nou. També és coordinador de l’àmbit de dramatúrgia del grau d’arts escèniques de la Universitat de Girona i imparteix classes a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen